A Tudósok zenéltek a Mediawave-en

Komárom |

<p>Szerdán megkezdődött a Mediawave művészeti fesztivál a dél-komáromi Monostori Erődben. A zenei program erős indítást kapott a Tudósok zenekar által.&nbsp;</p>

Az erőd igazán különleges teret ad a rendezvénynek. A belső udvarban felépített nagyszínpad és az épület boltíves termei tökéletesek egy-egy koncert vagy workshop megvalósítására, nemkülönben a filmvetítésekre. A fesztivál 91 filmet és olyan koncertezőket kínál, mint Ferenczi György és a Rackajam vagy Müller Péter Sziámi Andfriends, valamint az idén 30 éves fennállását ünneplő Tudósok. 

A Tudósok zenekar fellépése inkább a performansz kategóriába tartozik. A banda a magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb, folyamatosan megújuló, vezető képviselője. A jazz, a punk, a drum'n'bass, az avantgárd és a költészet legkülönbözőbb elemeiből merítve hoznak létre különösen egyéni, jellegzetesen kelet-európai hangzást.  E földrajzi megjelölés az egyik szám szövegében is megjelent. Az együttes frontembere, drMáriás (született Máriás Béla) az improvizált mondatok között gyakran emlékeztette a közönséget, hogy ő márpedig egy kelet-európai zombi. A szövegek „erőssége“ külön is említést érdemel. A koncert után többedmagammal kétségbeesetten kerestük a megfelelő szavakat a szövegek érzékeltetésére: a nyers, az obszcén, a profán jelzők jutottak az eszünkbe. E kifejezéseket a koncert tükrében pozitív értelemben használtuk az élmény leírására. A zenekar produkciója a szövegekkel mellbevágóan őszinte, ami kifejezetten szórakoztatóvá is tette a koncertet. 

Az alábbiakban a bandáról egy korábbiakban készült videót láthanak:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"228714","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
A Tudósok zenekart harminc éve, 1986-ban az akkor húszéves festő, zenész és író drMáriás társaival együtt alapította a vajdasági Újvidéken. A csapat meghatározó figurái közé tartozott a kezdeti években Bada Dada énekes-költő. A délszláv háború elől Magyarországra költöztek, a kilencvenes évek elején Budapestre tették át székhelyüket. A zenekar drMáriás vezetésével, folyamatosan megújuló tagsággal azóta is szünet nélkül működik. A Tudósok a magyar underground lerombolhatatlan bástyája, amely három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve rengeteg műfajt és művészeti ágat. AMediawave-en a következő felállásban játszottak: drMáriás -ének, szaxofon, trombita; Tövisházi Ambrus - orgona; Endrei Dávid -basszusgitár; Jeli Gergely - drums. 
 A Mediawave a hét végén is tart, és kiváló zenei programmal várja a közönséget. A fesztiválozók képző- és mozgásművészeti, fotográfus, valamint multimédiás műhelyek munkáiba kapcsolódhatnak be. A fesztivál nevéhez a szervezők idén a tartóshullám szót is hozzáragasztották; ezzel kívánják jelezni, hogy a fesztiválon a film és a többi művészeti ág erősíti egymást.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?