A tizenkét várományos

Jót tettek a módosítások. A brit könnyűzene egyik vezető díja, a Mercury Prize 2012-ben több változáson esett át. Sikerrel. Már a jelöltlista nyilvánosságra hozatala előtt is lehet fogadni arra, mely nagylemez lesz a győztes.

Jót tettek a módosítások. A brit könnyűzene egyik vezető díja, a Mercury Prize 2012-ben több változáson esett át. Sikerrel. Már a jelöltlista nyilvánosságra hozatala előtt is lehet fogadni arra, mely nagylemez lesz a győztes. Az más dolog, hogy a fogadóirodák olykor melléfognak…

A Mercury Prize-t 1992-ben a British Phonographic Industry és a British Association of Record Dealers alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható a Suede, a Pulp, a Portishead, a Franz Ferdinand, az Arctic Monkeys, a Klaxons vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb angol együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay viszont (eddig) lemaradtak róla.

A díjkiosztó húsz év után 2012-ben átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. Azóta a gálát nagyobb médiafelhajtással már nem szeptember elején, hanem novemberben tartják, jóval nagyobb helyszínen.

Tavaly az edinburghi Young Fathers kapta az elismerést az első, Dead című nagylemezéért. A libériai származású Alloysious Massaquoi, a nigériai szülők gyermekeként Skóciában született Kayus Bankole és a skót 'G' Hastings alkotta trió a hiphopot afrikai zenei elemekkel házasítja. Dalait könnyen megjegyezhető, fülbemászó, popos refrénekkel teszi fogyaszthatóbbá. „A Young Fathers egyedi a brit zenében, ötletekkel teli, erőteljes, váratlan és mozgalmas” – állt a zsűri indoklásában. A New Musical Express hetilap szerint a zenekar olyan, mint a De La Soul és a 3T újragondolva a mai fiataloknak.

Az idei jelöltlista már nyilvános – a nomináltak névsorát a BBC Radio 6 jelentette be. A Ladbrokes fogadóiroda által a Mercury Prize idei legnagyobb esélyesének tartott Everything Everything manchesteri együttes harmadik stúdióalbuma, a Get to Heaven meglepetésre nem került be a jelöltek közé, mint ahogyan a Foals oxfrodi zenekar negyedik stúdiólemeze, a What Went Down sem, amelyhez szintén nagy reményeket fűzött. Megtalálható a listán például C Duncan glasgow-i zenész bemutatkozó albuma, a már-már elfelejtett, az egykori Moloko duóban megismert ír Róisín Murphy közel nyolc év szünet után megjelent harmadik szólólemeze és a zimbabwei születésű énekesnő, ESKA első albuma is. A tizenkettes mezőny legismertebb szereplője kétségkívül a Florence + the Machine, amelyet a harmadik stúdiólemezével jelöltek. A 2010-es győztes, a The xx együttes zenésze, Jamie xx szólóban zsebelheti be az elismerést az In Colour című albumával.

A Mercury Prize átadására november 20-án kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?