A tiszta levegő létszükséglet

A fogyaszt. Ennek ellenére leginkább csak az étel, ital minőségére figyelünk, a levegő tisztaságára már kevésbé. Az allergiások életminőségének romlásához hozzájárul a légszennyeződés. Ezért, mivel légúti megbetegedésről van szó, követelmény és létszükséglet a tiszta életkörnyezet.

A fogyaszt. Ennek ellenére leginkább csak az étel, ital minőségére figyelünk, a levegő tisztaságára már kevésbé. Az allergiások életminőségének romlásához hozzájárul a légszennyeződés. Ezért, mivel légúti megbetegedésről van szó, követelmény és létszükséglet a tiszta életkörnyezet. Életünk 90 százalékát ugyanis zárt térben töltjük – magyarázza dr. Júlia Michaličková immunológus főorvos. Annak ellenére, hogy az allergiás megbetegedés kiváltását a szakértők genetikai okokra vezetik vissza, a leghatásosabb megelőzés a lakás tisztántartása. – Erre azért van szükség, mert otthonunk levegőjében több mint 100 millió (1 literben 100 ezer, míg az Északi-sarkon csak 10 ezer) káros részecske található. ĺgy nem csoda, hogy a lakásban nem szeretjük a szőnyegeket, a sötétítő függönyöket, az állatokat és – mondanom sem kell talán – a dohányfüstöt. Ugyanis a betegek portól, az atkáktól, a mikrobáktól, a penésztől és a pollenektől eleget szenvednek az utcán, igazán megérdemlik, hogy odahaza a lehető legtisztább levegő jusson a tüdejükbe. Elmaradhatatlan tehát a rendszeres portalanítás, valamint a levegő hőmérsékletének és páratartalmának ellenőrzése. Ideális a 21 °C és a 45–55 fokos páratartalom. Lakhelyünk tisztántartásának feltétele a megfelelő szűrőkkel ellátott porszívó, valamint a levegőtisztító berendezés is – sorolja a tudnivalókat, miközben megjegyzi: annak ellenére, hogy nagyobb kiadásról van szó, érdemes minőségi porszívót vásárolni nemcsak azokban a családokban, ahol már beteg a gyerek, hanem megelőzésként is. Mert míg évekkel ezelőtt hetente 15 gyereket kezelt, manapság már naponta 40–55 allergiás, asztmás beteget gyógyít.

Az Electrolux társaság több éve felméréseket végez az asztmában és allergiában szenvedők életminőségéről. A tapasztalatokból okulva újabb, minőségileg megfelelőbb háztartási gépekkel segíti mindazokat, akik számára fontos a tiszta levegő. Az Egészségesebb otthon tervezetével, amely az asztmás és allergiás betegeket tömörítő európai szövetség (EFA) támogatását élvezi, a lakosság tájékoztatását segíti. – Bár ez sem kevés, tudatosítjuk, hogy a rászorulókat másképp is támogatni kell. Ezért az idén is – április 15-től július 15-ig – az asztmában és allergiában szenvedők 10 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak Electrolux porszívót vagy légtisztítót – számol be a kedvezményes vásárlás lehetőségéről Stanislav Krátky vezérigazgató. A piacon található jelenleg legkorszerűbb porszívók, az Electrolux Oxygen és Clario, speciális szűrőrendszere a légszennye-ződés 99,95 százalékát fogja fel. Peter Sokol termékmenedzser a szűrő előnyeit méltatja, ugyanis a 0,1 mikrométeres (a haj átmérője 100 mikrométer) részecskéket is felfogja. – A porszívók tehát kiszűrik a káros baktériumokat, a dohányfüstöt, a penészt, a polleneket és az atkákat. Fontos az is, hogy maga a porzsák is a hagyományostól eltérően, ötször több szennyeződés filtrálására alkalmas. Az állatszőr káros hatásának bizonyítéka, hogy – európai felmérés szerint – a lakosok 25 százalékánál a macskák, 14 százalékánál a kutyák váltották ki az allergiát. Az Oxygen, illetve a Animal Lover porszívók segítségével a lakás nemcsak szőr-mentessé, hanem a speciális neutralizáló szűrővel szagmentessé is tehető. A lakószobák allergénmentességének záloga a légtisztító is, amely a 66 négyzetméteres lakásban a levegőt óránként kétszer „kimossa“. A 10 százalékos árkedvezmény igénybevételéhez orvosi (allergológus, immunológus, tüdő-gyógyász) igazolására is szükség van. (Bővebb tájékoztatás a GlaxoSmithKline gyógyszertársaság honlapján olvasható – www.eastma.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?