A tehetség nem helyfüggő, de a verseny sem az

Második éve részesültem abban a szerencsében, hogy végigutazhattam a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny (TMOVPV) kerületi fordulóit. ĺgy lehetőségem nyílt arra is, hogy a verseny egyik főszervezőjeként módosítsuk a verseny kiírását, és megpróbáljunk egyenlőbb feltételeket teremteni. (A hat kerületi verseny kitűnő hangulatban zajlott, amiért külön köszönet illeti a szervezőket.)

Amikor tavaly nyáron létrejött a Szlovákiai Magyar Vers- és Prózamondók Egyesülete, első feladatai közé tartozott a versenykiírás módosítása és a kerületi versenyek átszervezése. Természetesen mivel a TMOVPV, ahogy a neve is mutatja, verseny, nem lehetett hamis esélyegyenlőséget teremteni regionális elvekre hivatkozva.

ĺgy is történt jelentős változás, hisz az egyesület megszüntette a pozsonyi kerületi fordulót, mivel messze a legkisebb volt a létszám, és az ún. keleti fordulót kettéosztotta, hisz 2002-ben Rozsnyón még öt járás több mint 200 versenyzője versengett a továbbjutást érő első három helyért. Nagykapos és Királyhelmec önálló versenyt kapott, s így fordulhatott elő, hogy 2003-ban a tavalyi 7 (!) hely helyett 20 versenyzője jut el Rimaszombatba, holott a verseny színvonala ezt a legkevésbé sem igazolta vissza. Tegyük hozzá, hogy a szabályok szerint 21 helyet oszthatott ki a zsűri. Végigutazván az egyes helyszíneket, fontos tapasztalatokkal lettem gazdagabb. De a legfontosabb az volt, hogy a tehetség nem helyfüggő, így találtunk nagyon tehetséges gyerekeket Nagykaposon, Dunaszerdahelyen, akik közül nem egy pici kis falvakból érkezett. Mivel a szavalóverseny nem matematika, s a zsűritagok közül én voltam az egyetlen, aki Fülek kivételével (ahová önhibámon kívül nem juthattam el) mindenütt ott voltam, bizonyára nem is lehet a végső lista objektív. A rimaszombati országos elődöntőbe így is 205 versenyző került be, ami csúcs a verseny történetében. A létszámot jelentősen megemelte, hogy az eddig mostohán kezelt VI. kategóriába (megzenésített versek) rekordszámú jelentkező nevezett be. A kerületi fordulókon nem ragaszkodott a zsűri szigorúan az arányszámokhoz, így fordulhatott elő, hogy az évek óta leggyengébbnek számító III. kategóriában Komáromban csak egy továbbjutó, míg Zselízen, ahol a legkevesebb induló volt, négy is akadt. A pénteki Új Szóban megjelent cikkében Orlovský Erzsébet kifogásolja, hogy a IV. kategória prózában nem juttattunk tovább versenyzőt. Zsűritársaim (akik helybéliek voltak) egységes véleményen voltak, s ők kérték, hogy a kerületi versenyen is leszerepelt versenyzőket ne tegyük ki megaláztatásnak Rimaszombatban, hisz a IV. kategória mezőnye évek óta a legerősebb. S utánanéztem: ebben a kategóriában évek óta nem volt nagykaposi versenyző a döntőben.

A szövegválasztásról sokat lehetne vitatkozni, s nagy vitákat váltott ki az ún. kötelező mű, amely nem magyarországi szerző alkotása kell, hogy legyen. Több pedagógus is megterhelőnek nevezte, s kikérte magának, hogy plusz feladatokkal terheljük meg. Viszont hadd említsek kirívó példákat is. Három tehetséges fiatal közül ketten is azon buktak el, hogy vagy dilettáns szöveget (A kiskutya balladája, Az én kis versem), vagy olyan klasszikust választottak, amely az illető versenyző egyéniségének és korának nem felelt meg. Volt olyan 12 éves kislány, aki az Édes Annának azt a jelenetét próbálta meg elhitetni velünk, amikor Édes Anna terhességmegszakítást végez. No comment. Ami a cikkben kifogásolt egyeztetést illeti, a kerületi forduló időpontját még a Csemadok december elején megrendezett titkári értekezletén egyeztettük. Szomorú, hogy ezt sem a Szép magyar beszéd kassai szervezői, illetve a Csemadok losonci területi választmánya nem tartotta mérvadónak.

Kultúrmunkásként tisztában vagyok vele, hogy sem a pedagógusnak, sem a diáknak nincs pénze. De hadd tegyem hozzá, hogy a verseny lebonyolítóinak sincs. Tavaly a TMOVPV több mint 500 ezer Sk-ba került, s ebből 410 ezer Sk-t a SZK Kulturális Minisztériuma állott. Az idén a minisztérium 300 ezer Sk-t ígért, de ez a pénz leghamarabb a nyár végén jön meg. Anyagi okokból kifolyólag a kassaiak már lemondták a Kazinczy Napokat. Mi viszont ígérhetjük, hogy április 24–27. között TMOVPV lesz, amelyre mind Orlovský Erzsébetet, mind a többi 204 versenyzőt nagy szeretettel várjuk.

A szerző a Szlovákiai Magyar Vers- és Prózamondók Egyesületének elnöke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?