A tánc, a dal ünnepe

Jó hangulat, kellemes időjárás és változatos program várta vasárnap a Ragyolcon megrendezett Nógrádi Kulturális Fesztivál résztvevőit és látogatóit. A szervezők jól választottak, amikor Ragyolc mellett döntöttek.

Jó hangulat, kellemes időjárás és változatos program várta vasárnap a Ragyolcon megrendezett Nógrádi Kulturális Fesztivál résztvevőit és látogatóit. A szervezők jól választottak, amikor Ragyolc mellett döntöttek. Járási szinten a község egyike azon kevés helyeknek, ahol megmaradt – s hozzáteszem, magas szinten – a kultúra, a társadalmi élet támogatása és művelése. Ezt sok egyéb mellett aktív részvételük bizonyítja a nemzetközi Nógrádi Folklór Fesztiválon, továbbá csoportjaik tevékenysége, a kultúrotthon és a községi hivatal kezdeményezései.

A Nógrádi Kulturális Fesztivált a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya, a ragyolci és a losonci alapszervezet, a Ragyolci Müvelődési Központ, valamint a losonci Nógrádi Művelődési Központ készítették elő. A rendezvény délelőtt a ragyolci római katolikus templomban tartott ünnepi szentmisével kezdődött, melyen a község női kamarakórusa is fellépett. A helyi és a szomszédos községek iskolái csoportjainak és tanulóinak bemutatkozása után Nógrád folklórja címmel kezdődött a délutáni műsor, melyet a ragyolci női kamarakórus dalösszeállítása nyitott meg. A község nevében György Péter polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Koronczi Ferenc, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának elnöke azt emelte ki, hogy a rendezvény a tánc, a dal és a kultúra ünnepe. Ünnep, amely a hagyományokból merít, s amely a napjainkat teszi színesebbé. Ezután a résztvevők az egykori abroncsosi művelődési táborokban faragott kopjafáknál helyezték el az emlékezés koszorúját. A több órás műsor a losonci női kamarakórus fellépésével folytatódott, majd a ragyolci Nógrád Néptáncegyüttes, a csákányházi és a magyarországi Litkéről érkezett hagyományőrző csoportok, a mucsínyi Sobotienka, a fülekkovácsi női énekkarok, a füleki Rakonca és Kis Rakonca gyermeknéptánccsoportok, a füleki Jánošík folklórcsoport, a losonci Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola Pitypang néptánccsoportja, Berki Lajos és csoportja, Kökény Kálmán, Koronczi Eszter és Miklós Eszter hagyományápoló szólisták léptek közönség elé. A rendezvény sztárvendége az Inflagranti együttes volt. A gyermekek és felnőttek egyaránt kellemesen tölthették idejüket a hagyományőrző táborban, ahol a régió kézművesei tanították a fonás és agyagozás alapjait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?