A Szőttes nagyszabású emberkísérlete

Pozsony |

<p>Átjárások címmel mutatta be hétfőn új műsorát a pozsonyi Szőttes Kamara Néptánc-együttes az Új Színpadon, telt ház előtt. A cím a különböző zenei műfajok egymásra hatását kívánta jelezni, mégsem vált világossá számomra, mi keresnivalója volt a színpadon a sztárvendégek zömének.</p>

Ezt a műsort ugyanígy valószínűleg nem sok helyen láthatja a közönség, hiszen meglehetősen nehéz összeverbuválni hozzá olyan neveket, mint Papadimitriu Athina, Vadkerti Imre, Derzsi György, valamint a Balogh Kálmánnal, Csík Jánossal és Dresch Mihállyal felvonuló Esszencia zenekar. Ez utóbbi, világszínvonalú etno-folk-dzsessz formáció blokkjai voltak az est csúcspontjai, jó lenne meghívni őket önálló koncertre is, a most otthon hagyott énekesnőjükkel együtt. Kiderült, hogy az Esszencia brácsása-hegedűse, Lakatos Róbert igazi dzsóker, a néhol kortárs komolyzenére hajazó imprózás mellett mások nótázását sem derogál neki kísérni. Mert bizony nótázás is volt, továbbá Hamvadó cigarettavég, Egy rózsaszál szebben beszél, és bármilyen szépen énekelték ezeket a sztárvendégek, nem volt közük a Szőttes táncaihoz. Sőt, legtöbbször megtörték az est ritmusát. A legkínosabb tizenöt perc számomra az volt, amikor az Apró Szőttes tagjai ott álltak a színpad két oldalán, és toporogva várták, mikor fejezi be az Esszencia. Az est rendezőjének, Gémesi Zoltánnak ekkor támadt kedve énekelni egyet Csík Jánossal és Dresch Mihállyal. Ez érezhetően nem volt benne a forgatókönyvben, és a közönség kuncogásából ítélve többen éreztük úgy, hogy inkább a műsor utáni bulin lett volna a helye. A szép viseletben pompázó tizennégy aprónép között csak két fiúcska volt, úgyhogy kedves pozsonyi szülők, kéretik elgondolkodni azon, hogy foci helyett néptáncra is lehet járatni a srácokat. Mert ilyen összetételben elég nehéz elmozdulni a körbe-körbe sétálós gyermekjátékoktól a táncprodukciók irányába. A „felnőttek” között igazi veteránok is vannak, az összkép így olyan volt, mintha csak egy falusi táncmulatságban lennénk. A táncosok több tájegységen vezettek végig minket, voltak vág-, garamközi, bogyiszlói, kalotaszegi, mezőségi táncok. A Szőttesnek egyértelműen ott a helye a hazai magyar amatőr együttesek élmezőnyében. Diószegi László, az ismert koreográfus azt mondta róluk, hogy túlzott magamutogatás és felgyorsított tempók helyett a paraszti világ nyugodtságát, lassúbb életvitelét mutatják. Talán azt gondolta a rendező, hogy ez ide kevés lesz, ezért rakta tele a műsort oda nem illő elemekkel? Átjárások helyett inkább kísérletet láttunk arra, lehet-e sok embert szerepeltetni egy színpadon , kevés kapcsolódási ponttal. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?