A szlovákiai magyar zenészek szövetségét építik ki

Harmónia Musica Polgári Társulás
Komárom |

A Harmónia Musica Polgári Társulás (HMPT) célja, hogy egy szervezeten belül egyesítse a szlovákiai magyar professzionális zenei élet előadóit, ill. a műszaki és a szervezői oldal képviselőit is.

A HMPT alakuló ülésére a Tiszti Pavilon dísztermében került sor, ahol a tágan értelmezett zenei szakmának mintegy 40 képviselője gyűlt össze. Ők a nap végére mind a polgári társulás tagjaivá váltak. A társulás különféle szerveit is felállították, beleértve az öttagú elnökséget, amelynek Lakatos Róbert, Domonkos Pál, Csiba Gábor, Derzsi György és Kaszmán-Saróka Liliána a tagjai.

Fő célunk az egyetemes magyar kultúra terjesztése, ami univerzális dolog. Az viszont egy új és hiánypótló kezdeményezés, hogy a Szlovákiában élő profi magyar zenészek és a zeneiparban dolgozók egy szövetségbe szerveződjenek, s ezáltal virágoztassuk fel ezt a zenei kultúrát” – mondta az alakuló ülésen Lakatos Róbert brácsaművész, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója.

Amint az az ülés előtti sajtóanyagban is olvasható, a HMPT alapvető céljai közé fog tartozni többek között a különféle zenei-művelődési képzések szervezése, fellépési lehetőségek menedzselése, tehetséggondozás, szakmai tanácsadás, kiadói tevékenység, nemzetközi médiajelenlét biztosítása, szakértői segítség, szakirodalom terjesztése, az utánpótlás képzése és a zenei tudatosságra való nevelés. Ugyanakkor és egyebek mellett az érdekképviselet erősítését is tervezik, valamint az önkormányzatokkal való szoros együttműködést kiépítését. Emellett támogatják a magyar-szlovák és a nemzetközi zenei kooperációt.

Az alakuló ülésen többször elhangzott, hogy a tagok majd egy belső email címre küldhetik el a konkrét javaslataikat – emellett Lakatos Róbert arra bátorította őket, hogy terjesszék a széleskörű összefogásra épülő polgári társulás hírét:

„Itt nincsenek stílusok, politikai vélemények. Itt az van, hogy szeretnénk egyetemesen képviselni a szlovákiai magyar zenei kultúrát. Azt szeretném, hogy ne csak ma, hanem a jövőben még fontosabb legyen számotokra az, hogy itt találkozzunk és sokszor beszélgessünk, valamint tegyünk azért, hogy ezek a megfogalmazott célok révbe érjenek.”

Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai kirendeltségének vezetője a találkozó végén elmondta, tudja, hogy mindenki nagyon elfoglalt, de a most létrejövő szervezet csak akkor fog működni, „ha nem úgy tekintetek rá mindannyian, hogy fogjuk meg, és ti, az elnökség meg vigye“. A vezetés szerinte elsősorban a fő csapásvonalat határozza meg, s valójában az aktív tevékenység és a tagok társadalmi szerepvállalása fogja előrevinni a szervezetet.

A szlovákiai magyar zenei szövetség megalapításának ötletét az a zenei kerekasztal adta, melyet a 2022-es Harmónia-díj ünnepélyes átadása előtt rendeztek meg Komáromban, tavaly októberben. Ezt követően létrejött egy munkacsoport, amely meghatározta a szervezet alapvető céljait. A zenei érdekvédelmi szövetség székhelye a komáromi Egressy Béni VMK lesz.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?