Kultúra

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága idei díjazottjai

Pályázata legjobbjait, költőt, prózaírót és gyermekirodalmi alkotót tüntetett ki a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT), illetve a kultúra terén végzett tudományos munkásságért járó díjat is kiosztották.
author
Havran Kati

2021. november 29. 19:15

SZMÍT
SZMÍT

A járványhelyzet miatt nem tartottak ünnepélyes díjátadót.

Balázs F. Attila Forbáth-díjas

Az avantgárd költő, Forbáth Imre nevét viselő díjat 2003-ban alapította az írótársaság, melyet minden évben az év legjobb hazai magyar verskötetete szerzőjének ítéli oda. A díjat eddig tizennégyen kapták meg, az idén Balázs F. Attila költőnek, műfordítónak ítélték oda. A marosvásárhelyi születésű költő 1990-ben telepedett le Szlovákiában. Dolgozott a pozsonyi Nap szerkesztőjeként, volt az Új Szó és a Szlovák Rádió munkatársa is. 1999 és 2001 között a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöki tisztjét töltötte be. Létrehozta a Pozsonyban az AB-ART Kiadót, 1996-ban elindította a Szőrös Kő irodalmi folyóiratot, melynek főszerkesztője is volt. Műveit számos nyelvre fordították.

Arany Opus díj: Fiala Ilona, Juhász Kornélia

Az Arany Opus szépirodalmi pályázatra nyomtatásban még meg nem jelent, magyar nyelven írt széppróza és vers nyújtható be. Az idei pályázatnak nem volt tematikus megkötése. Próza kategóriában Fiala Ilona Horváthné örökre elment című művét díjazták. Érdekesség, hogy a szerző tavaly is megnyerte a pályázatot. Fiala Ilona Pozsonyban él és alkot. Pályája során újságíróként és szerkesztőként dolgozott, médiával kapcsolatos munkát végzett, rendszeresen fordít és irodalmi jellegű írásokat publikál.

Líra kategóriában a zsűri Juhász (Lomboš) Kornélia Processus et effectus című művét ítélte meg a legjobbnak. Juhász Kornélia Komáromban él, versei többek között az Opus irodalmi folyóiratban jelennek meg, de a 2020-as Fiatal Írók Antológiájában is szerepelnek művei. Jelenleg gyermekirodalmi kötetet készít.

Z. Németh István Talamon-díjas

A Talamon Alfonz-díjat kimagasló prózai tevékenységért ítéli oda a SZMÍT. A díjat 2006-ban alapította az írótársaság választmánya a fiatalon elhunyt Talamon Alfonz halálának tizedik évfordulóján, eddig tizenöt szerzőjét tüntette ki a díjjal a társaság. Idén a Csicsón élő pedagógus, Z. Németh István kapta a díjat. A szerző az írótársaság több elismerésében részesült már, 2013-ban elnyerte a Simkó Tibor-díjat, 2020-ban a Forbáth Imre-díjat. Számos önálló kötettel rendelkezik, kritikákat is ír. Lírájában és prózájában a humor és a szójátékok játszanak nagy szerepet.

Csóka Ferenc Simkó-díjas

A Simkó Tibor-díj a SZMÍT legfiatalabb elismerése. 2013-ban alapították, és kimagasló gyermekirodalmi teljesítményért ítéli oda az írótársaság választmánya, mégpedig kétévente. Az eddigi díjazottak között ott volt Z. Németh István (2013), Tóth László (2015), Fellinger Károly (2017) és Koncsol László (2019), idén Csóka Ferenc kapta a kitüntetést. A szerző Nagymegyeren él és alkot. Önálló köteteit a Lilium Aurum és a Vámbéry Polgári Társulás is kiadta már. Számtalan mesét publikált, és három kötete jelent meg ebben a műfajban. Írásai antológiákban szerepeltek, és színházi darabokkal is foglalkozott. 2020-ban adta ki legújabb könyvét, mely a Színország lovagja címet viseli. A kötet a Vámbéry Polgári Társulás gondozásában jelent meg.

Tóth László Turczel-díjas

A kultúra terén végzett tudományos munkásságáért Tóth László költő, akadémikus, műfordító kapta idén a Turczel Lajos irodalom- és művelődéstörténészről elnevezett díjat, melyet tudományos művek szerzőinek ítél oda a SZMÍT. Tóth László a Csallóköz, az Irodalmi Szemle szerkesztője volt, 1983 és 1985 között a komáromi Magyar Területi Színház dramaturgja. A kilencvenes évek elején a Széphalom Könyvműhely kiadóvezetője, valamint a Világszövetség szerkesztője. 2010-ben az Opus olvasószerkesztője, 2011 és 2013 között az Irodalmi Szemle főszerkesztője. Irodalmi tevékenységét több rangos díjjal is jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia tagja.

2019 őszén számos hazai magyar irodalmár lépett ki a SZMÍT-ből, köztük választmányi tagok is, arra hivatkozva, hogy nem értettek egyet az elnök, Hodossy Gyula vezetésével, aki együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormány irányítása alá vont Petőfi Irodalmi Múzeummal. Ezzel lényegében kettészakadt a szlovákiai magyar írótársadalom.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

Szlovákia újabb hadianyagot ad Ukrajnának

Szlovákia több mint tízmillió euró értékben adományoz hadi felszerelést Ukrajnának

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.