A szenvedély dramaturgiája

A daléneklés olyan az énekmuvészetben, mint a színmuvészetben a versmondás: kivételes kultúrát és muvészi érzékenységet igényel, ezért nem csoda, hogy csak kevesek muvelik. A pozsonyi Garaj Éva ezen kevesek egyike.

Garaj ÉvaAzok közé az eloadómuvészek közé tartozik, akik nem csupán mellékesen, gazdag és változatos operaénekesi tevékenységük alkalmi kiegészítéseként foglalkoznak dalénekléssel, hanem belso késztetésbol, nagy tudatossággal, mintegy missziót teljesítve.

Április 17-i pozsonyi koncertjét az idén épp száz éve elhunyt nagy cseh zeneszerzo, Antonín Dvorák dalaiból állította össze. Bár egy mester muveibol szerkesztett programról van szó, a rövid lélegzetu remekek rendkívül széles érzelmi, gondolati és kifejezési skálája nem könnyu feladat elé állítja az eloadót. Garaj Éva pályája kezdetétol szinte keresi az ilyen nem könnyu feladatokat, és minden adottsága arra predesztinálja, hogy sikeresen megbirkózzon velük. Elsosorban maga a hangja, ez a behízelgoen szép színu, a magas régiókban ezüstös fénnyel csengo, a mélyebb regiszterekben bársonyosan sötét (de sohasem mesterségesen sötétített) tónusú mezzoszoprán. Ehhez járul biztos stílusérzéke, a teljes eszköztelenség illúzióját kelto technikai tudása, és az a belso érzelmi gazdagság, amely lehetové teszi a legkülönbözobb jellegu, hangulatú dalok meggyozo, szuggesztív tolmácsolását. Az érzelmek azonban mindig az intellektus ellenorzése alatt állnak, a szenvedélynek itt dramaturgiája van, ennek köszönheto átgondolt, kiérlelt éneklésmódja és a finom árnyalatok érzékeltetésének képessége.

Az est csúcspontja a musor címadó dala volt, a költoi szárnyalású Kéž duch muj sám, a Négy ének címu ciklusból. De ugyanígy kiemelhetnénk a Dávid-zsoltárok inspirálta Bibliai énekek apokaliptikus képekben gazdag, technikailag rendkívül nehéz elso dalának (Oblak a mrákota jest vukol Neho), ennek a monumentális miniaturnek ihletett tolmácsolását, a Hospodin je muj pastýr tiszta áhítatát vagy Dvorák egyik legnépszerubb dalkompozíciójának, a Když mne stará matka kezdetunek megejto líráját.

A koncert során kiderült, hogy a klarisszák egykori temploma hangversenyteremként kizárólag nyáron használható. Huvös idoben, mint amilyen a szombati volt, futés híján alkalmatlan erre a célra. A hallgatóság kabátban ült, az énekesno és kíséroje, Marian Lapšanský zongoramuvész azonban ezt nem engedhették meg maguknak, ezért, hogy a megfázást elkerüljék, úgy döntöttek, hoszszabb piheno nélkül, lélegzetvételnyi, pár perces szünetekkel adják elo a négy dalciklust (V národním tónu op. 73, Cigánské melodie op. 55, Ctyri písne op. 82, Biblické písne op. 99). Ez több mint egy órás éneklést-zongorázást, rendkívüli koncentrációt jelentett, miközben mindkét muvész olyan állóképességrol tett tanúbizonyságot, amelyért a legnagyobb elismerés illeti oket. A méltán népszeru pianista játéka több volt puszta zongorakíséretnél, igazi társként vett részt a Dvorák-dalok megszólaltatásában. A közönség hosszas tapssal köszönte meg az élményt adó produkciót.

Bár a hangverseny elott elhangzott felszólításnak eleget téve mindenki kikapcsolta a maroktelefonját, zavaró mozzanatokban így sem volt hiány, amikor a kaput, amely közvetlenül a koncertterembe nyílik, kívülrol többször is megpróbálták kinyitni. (Ez nyáron, amikor hét órakor még világos van, és sok a turista, a szombatinál is gyakrabban megesik, a szép épület ugyanis mágnesként vonzza a kíváncsiskodókat.)

A jótékonysági koncertet Garaj Éva maga kezdeményezte egy nemes ügy érdekében: a bevétel a Rákkutatási Alapítvány számlájára megy, hogy a szervezet megvehesse a rákos betegek diagnosztizálását és kezelését megkönnyíto muszert, a kétmillió korona értéku Fluorimeter Victort.

Garaj Éva a pozsonyi Konzervatórium és Muvészeti Foiskola ének szakán végzett, mezzoszoprán, több nemzetközi énekverseny díjazottja. 1995 óta a Prágai Állami Operaházban muködik. Repertoárja húsz szerepet ölel fel, többek között a Carmen címszerepét, a Trubadur Azzucenáját, a Nabucco Fenenáját, a Gioconda Lauráját, az Anyegin Olgáját, a Rigoletto Maddalenáját, a Cosí fan tutte Dorabelláját. A Masaryk Akadémia muvészeti díjának és az Európai Unió Mahler-díjának birtokosa. Tavaly júniusban a világhíru spanyol tenorista, José Carreras pozsonyi gálakoncertjének vendégeként lépett fel. Pályája kezdetétol rendszeresen foglalkozik dalénekléssel. Az európai és az amerikai kontinens számos városának hangversenytermében lépett fel koncert- és dalénekesnoként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?