A szegények bajnoka

<p>Sandro Monetti brit újságíró, a BBC egykori munkatársa tagadni sem tudná: rajongva szereti Colin Firth Oscar-díjas angol színészt. Húsz éve ott jár a nyomában, több interjút készített vele, s most könyvet írt róla.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Közrejátszott ebben bizonyára az is, hogy talált egy sztárt a filmipar sűrűjében, aki pozitív példaként emelhető ki a szexőrült, törvényszegő, drogfüggő vagy pusztán csak öntelt filmcsillagok népes táborából. „Ezzel a könyvvel azt szerettem volna megmutatni, hogy a showbizniszben néha egy visszafogott jófiú is a csúcsra juthat – állítja Monetti. – Ilyen a sármos és tehetséges Colin Firth, aki A király beszédében nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.”

A kötet a „lenyűgöző és szerethető”, „ízig-vérig úriember”, „elegáns és szellemes”, „átkozottul jóképű” színész életét követi végig, gyerekkorától egészen a legfrissebb filmjéig, a Coen testvérpár forgatókönyve alapján készült Gambitig, amelyben egy csavaros eszű londoni képkereskedőt játszik.

„Colin veleszületett visszafogottsága, önfegyelme és szerénysége a tipikus angol úriembert juttatja eszünkbe – nyilatkozta róla az ugyancsak Oscar-díjas Helen Mirren. – Szívélyessége, beleérző természete és szenvedélyessége viszont egy esendő átlagember jellemzői.”

Gyorsan olvastatja magát a könyv. Monetti párhuzamosan rajzolja meg a színész és a magánember portréját, kínosan ügyelve arra, hogy Firth mindkét esetben rokonszenves maradjon, olyan, amilyennek elragadtatásában ő látja. A világ vezető újságjainak és magazinjainak munkatársaként jól tudja: színesebbé s főleg eladhatóbbá tenni egy ilyen könyvet izgalmas anekdotákkal lehet, így sztorizik is rengeteget. A színész angolságát például a következőképpen kommentálja:

„Firth a maga visszafogottságával, megfontoltságával és önkritikus humorával sokak szemében az angol gentleman prototípusa, pedig – íme, az élet iróniája – angolsága ki is merül abban, hogy a szigetországban született.” Apja és anyja ugyanis indiai misszionáriusok gyerekei, az egykori brit gyarmaton születtek és nőttek fel. Fiuk kéthetes volt, amikor átköltöztek Nigériába, ahol Colin élete első négy esztendejét töltötte, majd onnan költöztek Amerikába, kilenc évvel később pedig St. Louisból Angliába.

„Igazából sehol sem éreztem otthon magam” – mondja Firth, aki mostanában is gyakran van távol Angliától. Egyrészt a forgatások miatt, másrészt pedig jótékonysági tevékenysége révén. Világpolgári életvitele ellenére színészi karrierjét angol szerepekkel alapozta meg. Elég, ha csak a Büszkeség és balítélet Darcyjára, a Szerelmes Shakespeare Lord Wessexére vagy a dadogó VI. Györgyre gondolunk, akinek az Amerikai Filmakadémia elismerését köszönheti. A vele készített interjúsorozatokból az is kiderül: ez a szolid, jóvágású úriember iskolás éveiben hadilábon állt a tanulással, főleg a merev, teljesítménycentrikus követelményrendszerrel. Egyedül az irodalmat szerette, de csak regényeket olvasott, a tankönyveit nem nagyon lapozgatta. A hivatalos kultúra elleni lázadása a küllemében is megmutatkozott. Finoman fogalmazva: fütyült az elvárásokra. Fülében három piercing fénylett – a társadalmi igazságtalanságok elleni tiltakozása jeléül.

Colin Firth ma a legkonszolidáltabb megjelenésű sztárok egyike, neve mögött olyan filmek sorakoznak, mint az Otakar Votočekkel forgatott A hírnév szárnya, a Milos Formannal készült Valmont, a bombasikert aratott Mamma Mia! vagy a Christopher Isherwood regénye alapján született Egy egyedülálló férfi. A színészet mellett van azonban egy másik élete is Colin Firthnek. A harmadik világ szegénysége elleni küzdelmet ugyanúgy szívügyének tartja, mint a világ legkülönbözőbb tájain törzsi szervezetekben élő népek önrendelkezési és földtulajdonjogáért való küzdelmet. Több mint húsz éve feltűnés nélkül, a maga módján, ám annál eredményesebben harcol a szegények, a társadalom perifériájára szorultak ügyeiért. „Még gyerekkorában, a szülei, a nagyszülei és a barátai példáján tanulta meg, hogy támogassa a rászorulókat és a bajbajutottakat. Soha nem habozott, hogy sztárságát félretéve feltűrje ingujját, és személyesen is kivegye a részét egy-egy segélyakcióból” – írja a szerző.

Íme, egy nagyszerű színész és egy humánus lélek, aki mindig azok oldalán áll, akik a puszta életben maradásukért küzdenek. Aki eddig csak a zseniális művészt szerette Colin Firthben, az most az emberi nívójáért is szeretni fogja. Ez pedig Sandro Monetti érdeme.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?