A sokarcú Haydn

<p>Jövőre lesz Joseph Haydn halálának kétszázadik évfordulója. A nagy zeneszerző emlékére a 2009-es esztendő Haydn-év lesz szülőhazájában, Ausztriában. Az előkészületek már most folynak, a rendezvénysorozat központja Eisenstadt (Kismarton) lesz.</p>

Ez az Esterházy hercegek ősi fészke, akiknél Haydn 1761-től működött az udvari zenekar élén, és csaknem négy évtizedet töltött a szolgálatukban.

A bicentenárium alkalmából az Esterházy Magánalapítvány híres előadók közreműködésével több nagyszabású rendezvénnyel kíván tisztelegni a halhatatlan mester géniusza előtt, amelyeket a bécsi Hofburgban tartott sajtótájékoztatóján ismertetett. Ezek nem a rizsporos parókás, kedélyes Haydn papa szokványos képét kívánják erősíteni, hanem a saját korában izgalmasan modern alkotó szellemében fogantak, mint ezt már a nyitó rendezvény címe is sejteti: Haydn – Explosiv. A komponista életútjának fontos állomásait ismertető, látványelemekben gazdag, sok Haydn-muzsikával fűszerezett interaktív kiállítás májusban nyílik a kismartoni kastély 1200 négyzetméter területű Sala terrenájában, és az év végéig tekinthető meg.  Többek között bemutatja azt a varázslatos világot, amelyet „Fényes” Miklós varázsolt majnafrankfurti szállása köré színes lámpafüzérekkel és fénypiramisokkal József főherceg császárrá koronázása alkalmából, és amely a gyermek Goethében olyan maradandó nyomot hagyott, hogy sok-sok évvel később a Dichtung und Wahrheit c. művében is megemlékezett róla, mint Esterházy herceg tündérbirodalmáról. A kiállítás megalkotásával Friedrich Pürstingert bízta meg az Esterházy Alapítvány, az ő nevéhez fűződik az 1991-es Mozart-év nagy salzburgi kiállítása is.

2009 őszén Bécs és Kismarton lesz a helyszíne annak a háromnapos tudományos tanácskozásnak, amelyen a nemzetközi élvonalba tartozó Haydn-kutatók cserélnek véleményt a zeneszerző munkásságáról és személyiségéről, igyekezve megszabadítani mindkettőt a rájuk tapadt kliséktől.

Október 16-a és 18-a között nemzetközi vonósnégyes fesztiválnak ad otthont a kismartoni kastély, amelyen egy osztrák-francia, két osztrák, egy svájci és egy magyarországi neves kvartett vesz részt. Alja Batthyány-Végh, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: jövőre kerek évfordulója lesz annak, hogy leomlott a vasfüggöny, erre is emlékeztetni szeretnének. Már tárgyalnak magyar írókkal, többek között Esterházy Péterrel és a Nobel-díjas Kertész Imrével egy, a húsz éve történteket és hozadékait körbejáró irodalmi rendezvényről.
Izgalmasnak ígérkezik Wolfgang Muthspiel koncertje is. A világhírű dzsesszgitáros a

Kismartonban és Eszterházán (a mai Fertőd) keletkezett 83 Haydn-vonósnégyes hangzásvilágából merítve egy merőben új opust kreált klasszikus vonósnégyesre és dzsesszkvartettre, amely tág teret ad az improvizálásnak. A világ tíz legjobb dzsesszgitárosa között számon tartott  Muthspiel maga is hegedűsként kezdte, azért is állnak hozzá közel Haydn vonósnégyesei. A bizonyára sokakat vonzó Muthspiel-mű ősbemutatója 2009 szeptember 4-én lesz az Esterházy kastély Haydn-termében. És mivel Eisenstadt Pozsonytól csak egy ugrás, a rendezők bíznak abban, hogy  Szlovákiából is sokan vesznek részt a Haydn-év rendezvényein. (Vojtek Katalin)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?