A shock-rock atyja felénk tart

dd

Hetvenhat éves, de nem vesz erről tudomást. Ha polgári nevén foglal szobát, senki sem kapcsol, ki az a Vincent Furnier. Ma már óvatosabban szántja fel a színpadokat, de a plakátokon ugyanolyan harci díszben pózol, mint régen. Kifestett arca fölött ez a név virít: Alice Cooper.

Nem akárki ez a fickó, aki június 14-én Pozsonyba érkezik zenekarával. Ő találta fel a shock-rock műfaját, ami nem is annyira zenei sokkolás, mint inkább látványbeli. És idei turnéján is hatalmas show-t ígér.

Már 1969-ben ijesztően kisminkelve, kényszerzubbonyban vagy női ruhában lépett fel, de zenésztársait sem kellett noszogatni, hogy kövessék példáját. Mindenféle kínzóeszközöket cipeltek fel a színpadra, valamint egy guillotine-t, hogy Alice Cooper viaszból megmintázott, véres feje egy ponton szépen lepottyanhasson.

Frank Zappa, az avangárd zseni imádta őt. Finanszírozta első albumát, önjelölt menedzsere lett. Amerikában a 70-es évek elején Alice Cooperrel volt tele a  bulvársajtó, amit abszolút nem bánt, hiszen így tömegek ismerték meg a nevét – illetve annak a nőnek a nevét, akinek szelleme egy spiritiszta szeánszon kapcsolatba lépett vele. Az énekes az élmény hatására nevet változtatott és egy addig soha nem látott szürrelalista rockszínházat valósított meg, hogy demonstrálja: egy velejéig romlott társadalomban élünk, Amerika a szexre és az erőszakra épült.

A híres csirkés történet azonban nem igaz. Erről Cooper mostanában mesélt az amerikaiak Vitray Tamásának, Dan Rathernek. Az egyik koncertjükön valahogy felkeveredett a színpadra egy csirke. Cooper fogta és feldobta a levegőbe. „Detroiti fiúként azt hittem, hogy a csirke tud repülni. Elvégre madár és van szárnya… Szegény sajnos behuppant az őrjöngő közönség közé, akik széttépték... Másnap megjelent a lapokban, hogy Alice Cooper kivégzett egy csirkét a show kedvéért. Zappa felhívott, hogy mi van, tesó, tényleg széttéptél egy csirkét? Kezdtem magyarázni, mi történt, de félbeszakított, hogy vállaljam be ezt, mert remek sztori!”

Alice Cooper ma is kb. fél évet úton tölt, idén a Road című új, sorrendben 22.  albumát népszerűsíti. A turné tavaly óta tart, most ért Európába. Ez egyébként egy konceptalbum, amely arról szól, mi minden történhet meg az emberrel útközben. A 13 dalt élőben vette fel turnézenekarával egyetlen nap alatt, jelezve, hogy koncerten lesz ez az igazi…

Aki jövő pénteken bemerészkedik a Peugeot Arénába, csekkolhatja mindezt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?