A rejtélyes doktor

A százharminc évvel ezelőtt, 1872 augusztusában született Mikes Lajossal az irodalomtörténeti kézikönyveink és lexikonjaink nagyon mostohán bánnak. Az Akadémiai Kiadó által 1964–1966 között megjelentetett magyar irodalomtörténeti sorozat IV. kötetében csak egy Jegyzetekben elhelyezett mondat, hivatkozás van róla a 954. oldalon, s az Új Magyar Irodalmi Lexikon 2. kötetében pedig nagyon rövid szócikk.

A szűkkeblűség oka valószínűleg az, hogy korai szépirodalmi kísérletei (három verseskötet) nem arattak sikert. Az irodalomkritikában és publicisztikában viszont folyamatosan termékeny volt, s ami a legfontosabb: a Trianon utáni nagy magyar nyomorúságban csodálatosnak mondható irodalmi mecénás szerepet töltött be. Ezért az idős és fiatal írók legjobbjai folyamatosan magasztalták őt, s a halála utáni napokban Krúdy Gyula A rejtélyes doktor címmel írt róla megrendítő nekrológot.

Ilyen címmel aztán 1965-ben Dersi Tamás sajtótörténész nagyméretű életrajzi és életművi munkát adott ki. Ez megvolt nekem, s az elolvasása után is gyakran lapozgattam benne. Most nem találom a könyveim között, talán elajándékoztam valakinek. Úgy érzem viszont, hogy e mű mellett más forrásokból is maradt bennem annyi adat, hogy egy rövid emlékező írást kikerekíthetek belőlük.

A Dersi-könyvben először az lepett meg, hogy Mikes eredeti neve Misek volt, s apja Érsekújvárból származó szlovák születésű szabó. Ő a fiatal iparosok akkor szokásos vándorlása után egy Budapest környéki faluban telepedett le, s megnősült. Aztán hamarosan Pestre költözött, s ott önálló műhelyt alapított.

A fia már Budapesten született, szülei 4 elemi után a gimnáziumba íratták be. Kitűnő tanuló volt, s az V. osztályt már a pozsonyi katolikus gimnáziumban kezdte meg azzal a szándékkal, hogy pap lesz. „Kispapként” már akkor kék reverendát hordott, s a tanárai azzal biztatták, hogy az érettségi után a bécsi Pasmaneumban kezdheti meg a teológiai tanulmányait. Mivel aztán ezt az ígéretet nem teljesítették, papjelöltből antiklerikális lett belőle. A tanulást nem hagyta abba. Bölcsészeti tanulmányokat folytatott, s jogi doktorátust is szerzett. Pestre visszatérve baloldali írócsoportok tagja lett. Főleg a Palágyi fivérek, Lajos és Menyhért voltak a barátai, s az öreg Vajda Jánossal is meghitt kapcsolatba került. Szépirodalmi ambícióit a századvégen feladta, de értékes fordítói tevékenységet folytatott. Főleg angol és német műveket ültetett át magyarra.

1910-ben a magyar politikai sajtóban nagy esemény történt. Miklós Andor vezetésével megalakult az Est Lapkiadó Rt., melynek első napilapja Az Est lett. Nyomdatechnikai tekintetben az akkori nyugati lapokkal vetélkedett. A lapszerkesztés is modern volt, s a polgári baloldali szellemiség volt jellemző rá. Mikes kezdettől munkatársa volt.

Az 1914-ben kitört világháború idején Az Estnél is nehézségek támadtak, de a központi hatalmak veresége utáni politikai zűrzavarban a lap a Károlyi kormányt támogatta, s a rövid kommunista uralom alatt nem exponálta magát.

1920-ban Az Est mellé két lap társult: a Magyarország és a Pesti Napló, s így alakult ki az Est-lapok elnevezés. A lapvezér, Miklós Andor irodalmi tanácsadója kezdettől Mikes volt, aki aztán az 1920 utáni hármas laphelyzetben az irodalmi rovatok viszonylatában Miklóstól teljhatalmat kapott.

Ezt a nagy hatalmat a Trianon utáni országos nyomorban bölcsen használta fel. A két legnagyobb írónak: Babitsnak és Móricznak hatalmas publikációs teret adott, s regények folytatásos közlését is vállalta tőlük. Az egyik nagy íróreménységgel, Kodolányi Jánossal alkotói megbeszéléseket tartott. A vidéki szociális esettségéből fölhozta őt Pestre, s az egyik Est-lapnál szerkesztői beosztást biztosított számára. Mindezzel Kodolányi kibontakozása meggyorsult, s hamarosan a vezető íróegyéniségek közé emelkedett.

A fiatal költőreménységek közül a legnagyobb lehetőséget Mikes Szabó Lőrincben látta, s a támogatása az ő fejlődését is felgyorsította. Később Szabót az egyik költőtársa, Illyés Gyula a nemzedékük legjobbjának nyilvánította, noha ezt a címet sokan Illyésnek adták volna. Mindketten gigászi művészi egyéniségek voltak.

A fiatal prózaírók közül főleg Pap Károly és Gelléri Andor Endrét értékelte, akik ezt a bizalmat meg is hálálták, s jelentős új értékeket teremtettek a magyar prózairodalomban.

A támogatott írók közül többen még Mikes életében fejezték ki hálájukat, tiszteletüket. Az ilyen hálaírások aztán a rejtélyes doktor halála után szaporodtak el, s közülük az első Krúdy Gyula nekrológja volt. Szabó Lőrinc, aki veje volt Mikesnek, a nagyszerű Tücsökzene egyik mozaikjában fejezte ki a háláját.

A rejtélyes doktor megérdemelné, hogy ezeket a tisztelgő írásokat összegyűjtsék és könyvként kiadják, s ezzel az emlékét megerősítsék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?