A rejtelmes Sziget

Budapest |

<p>Még ha egyik szemünket behunyjuk is, mert szeretjük ezt a fesztivált, ki kell mondanunk, hogy a hivatalosan jövő szerdán kezdődő, nulladik és mínusz egyedik nappal meghosszabbított Sziget idei zenei felhozatala nem igazán ütős.</p>

A nagyszínpad végleges programja például csak tegnap alakult ki, sokáig foghíjas volt a lineup, amit a fesztivál honlapján a TBA (to be annonced, azaz később közöljük) rövidítéssel jeleztek. Belegondolni sem merek, mit érezhettek a szervezők, miközben különböző menedzsmentekkel tárgyaltak kétségbeesetten. Mára viszont világossá vált, hogy 10-én 19.30-tól az egyik legmenőbb brit gitárpop zenekar, a The Fratellis lép fel, 11-én 17.45-kor pedig a francia ska-punk-reaggae-swing bulikommandó, a Babylon Circus támad.

Ez a kapkodás az utolsó percben azért is kellemetlen, mert a felmérések szerint a magyarok (és szlovákiai magyarok) közül ma már kevesen mennek el a Szigetre „csak úgy”, azaz a fellépőktől függetlenül. Inkább a célirányos érdeklődés a jellemző, ami a jegyárakat nézve érthető. A 200 eurós hetijegy számomra nem tűnt olcsónak, egészen addig, amíg egyik ismerősöm el nem újságolta, hogy már megvette a jegyét a Depeche Mode jövő februári pozsonyi koncertjére, potom 99 euróért.

Én a Blurt várom leginkább, rájuk már húsz éve is kíváncsi lettem volna, mert izgalmas, stílusteremtő zenekarnak tartom Damon Albarn csapatát. Több nevet nem is sorolnék, hiszen a neten ott az (immár) teljes program. Nézzünk inkább a dolgok mögé.

Egy kis gazdaság

A CD-eladások mélyrepülése és az ingyenes letöltések fénykora azt eredményezte, hogy a (világhírű) zenekarok (is) elsősorban a koncertezésből igyekeznek megélni. A menedzsment ezért úgy állítja össze a turné útvonalát, hogy a kassza a végére minél jobban megteljen. A sztárok többsége nyaranta végig kívánja járni a legjobb fesztiválokat, ezért a legjobb fesztiválok között ádáz harc dúl. Kénytelenek egymást túllicitálni, mert aki a legnagyobb gázsikat ígéri, az kapja meg a legnagyobb sztárokat. Ez viszont a jegyárak emelkedésével jár, ami meglehetősen kockázatos vállalás. A Sziget azért van szerencsés helyzetben, mert egyrészt tavalyelőtt a kontinens legjobb nagyfesztiváljának választotta a szakma, másrészt Nyugat-Európából évek óta többen érkeznek a rendezvényre, mint Magyarországról, és a nyugati fiatalok lényegesen többet költhetnek, mint mi.

Nemzetközi viszonylatok

A felmérések szerint Hollandiából érkeznek a legtöbben a Szigetre, több mint tízezren, utánuk a franciák, a britek, az olaszok és a németek következnek. Tavaly a hetijegyek 85 százalékát külföldiek vették meg. A szervezők szerint a közönség összetétele idén is hasonlóan alakul, a bérleteknél csekély visszaesést, a napijegyeknél enyhe növekedést várnak. A tehetősebb fiatalok megpumpolására egyébként gőzerővel készülnek az óbudai hajógyári szigeten, a legdurvább ajánlat szerintem az a faház-kemping, ahol heti 725 euróért bérelhetnek egy kétágyas, fürdőalkalmatossággal ellátott házikót azok (természetesen a fesztiválbelépőn felül), akik nem szeretnek sátorban lakni, de nem is akarják elhagyni a fesztivál helyszínét, hogy például hosztelben lakjanak napi átlag 20 euróért.

Főszerepben a látvány

A nemzetközi trendekhez igazodva idén a látványra kíván a korábbinál is nagyobb figyelmet fordítani a Sziget, amely egy hétre „anarchoszindikalista bázisdemokrácián alapuló fesztivál-köztársasággá” alakul, bármit jelentsen is ez.

A fesztiválokat kedvezően érintő áfatörvény-módosításból fakadó pluszbevételeket felhasználva mintegy egymillió eurót költenek idén a vizuális jellegű kényeztetésre, szemkápráztatásra. Ezzel igyekeznek lepipálni a hasonló nagyságú fesztiválokat, ahol csaknem ugyanazok a sztárzenekarok lépnek fel.

Szóval lesz 60 méter magas óriáskerék, (a tavalyinál sokkal nagyobb), záróshow tűzijátékkal, festékpatronos partik, homokkal felszórt Sziget Beach, Disco Erdő fénygömbökkel és stroboszkópokkal, a borzongani vágyóknak Para Erdő mesterséges köddel, és külön romkocsmanegyed a magyar főváros legizgalmasabb szórakozóhelyeinek reklámozására.

A vizuális megújulás jegyében lépten-nyomon belebotolhatunk valamilyen színes, pörgő-forgó látványcsodába. A Sziget Fesztiválköztársaság fái mintegy 20 km hosszú karácsonyfaizzó-ruhát kapnak, ez a rész olyan lesz, mint a Champs-Élysées karácsonykor. És akkor még nem beszéltünk a lépten-nyomon felbukkanó installációkról, szobrokról, ismert művészek és lelkes amatőrök látványos, színes és monumentális alkotásairól.

Az idén is lenyűgözőnek ígérkező Nagy utcaszínház mellett sok kis utcaszínház bukkant fel, artisták, bohócok járják majd a terepet. És azon se csodálkozzunk, ha egy kukásnak öltözött alak hirtelen egy operaáriába kezd mellettünk...

  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?