A reformáció ötszáz éve a Pozsonyi Városi Galériában

Pozsony |

<p>1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ezzel kezdetét vette a reformáció. Reformok sorozata indult el nemcsak a teológia, hanem az élet minden területén. A reformáció legfőbb eleme a megújulás és megújítás volt. Ezt, a megújulás szellemét tükrözi A reformáció ötszáz éve című kiállítás is, amely június 18-ig tekinthető meg a Mirbach-palotában.</p>

A reformáció 500. évfordulóját idén emlékévvel ünnepeljük világszerte. A Pozsonyi Városi Galéria a megemlékezéshez csatlakozik A reformáció ötszáz éve című képzőművészeti kiállítással, amelyen rézkarcokból, fametszetekből és kőnyomatokból látható összeállítás Thomas Emmerling műgyűjtő kollekciójából. Vándorkiállításról van szó, amelyet először Rigában mutattak be, abban a városban, ahol a reformáció nagy hatással volt a polgárságra. Az anyag Pozsonyból Budapestre, majd Salzburgba költözik.

Thomas Emmerling Nürnbergben született, erdélyi szász származású család gyermekeként. A magángyűjtő képzőművészeti kollekciójában grafikák, festmények és szobrok egyaránt megtalálhatók. Olyan neves művészek alkotásaival büszkélkedhet, mint Rembrandt, Vincent van Gogh, Pablo Picasso vagy Salvador Dalí.

Az Emmerling-gyűjteményből most Pozsonyban látható tárlat egyik legértékesebb darabja Albrecht Dürer 1511-ből származó Szentháromság című fametszete, amely híven tükrözi a német mester kivételes nagyságát. A rendkívüli alapossággal megalkotott formavilág, a részletek (központban az emberi test) gondos, aprólékos kidolgozása az eszmei mondanivaló mélységét emeli ki, a lélek mélységeit jeleníti meg. A technikai tökéletesség ezen a metszeten az univerzum térbeli érzetét kelti, hatalmasságát teszi átérezhetővé.

A tárlat a Dürer-metszet mellett a nyugat-európai nyomtatott grafika fejlődésére fókuszál, vagyis a reformáció indulását követő századokban nyomtatott könyvekben – mindenekelőtt vallási tárgyú kiadványokban – illusztrációként megjelent metszeteket vonultat fel. Ilyen céllal készült, bibliai témájú, kisméretű képeket láthat a nagyérdemű. Köztük Gustave Doré francia illusztrátor Luther Márton bibliafordításához készült alkotásait. A romantikus stílust követő munkáin Doré aprólékos kidolgozással a természetet emeli középpontba, hangsúlyozva az ember helyét is az ábrázolt környezetben. Gustav König 19. századi illusztrációi Luther Márton életét mutatják be. Az expresszionista Otto Dix 20. századi ábrázolásai azt vizsgálják, miként nyilvánul meg a hit, a vallás a mindennapokban.

Mivel Thomas Emmerling személyesen nem tudott jelen lenni a pozsonyi megnyitón, levélben fejezte ki örömét, hogy lehetősége nyílott a szlovákiai közönség számára is láthatóvá tenni grafikai gyűjteményének egy nagyon értékes, a művészetek újjáéledését prezentáló részét, amely a hitújítással és Luther Márton életével, munkásságával kapcsolatos. „Azért is jelent számomra ez az anyag kivételes értéket, mert magam is lutheránus vagyok, és családi tradíciónkat követve, a Thomas mellett a másik nevem Martin. Szeretnék ezzel a kiállítással áhítatot kifejezni, mint ahogy a tárlaton látható művészek munkáin is jelen van az áhítat, mindenekelőtt a protestáns áhítat. A barokk szakrális kifejezéssel szemben ezt a művészetet a mértéktartás és a tárgyilagosság jellemzi. Ám a reformáció által megújult, protestáns művészetnek is megvan a maga varázsa, és ezt szeretnénk ezzel a kiállítással megmutatni” – üzente a pozsonyi közönségnek a gyűjtő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?