A próza útkeresése

Az Irodalmi Szemle decemberi száma köszönti a 80 éves Monoszlóy Dezsőt. Az író munkásságát Szeberényi Zoltán méltatja, hangsúlyozva, hogy „egy nem mindennapi életműről” van szó, olyan alkotóról, akinek munkásságát a műfaji sokszínűsége jellemzi.

Az Irodalmi Szemle decemberi száma köszönti a 80 éves Monoszlóy Dezsőt. Az író munkásságát Szeberényi Zoltán méltatja, hangsúlyozva, hogy „egy nem mindennapi életműről” van szó, olyan alkotóról, akinek munkásságát a műfaji sokszínűsége jellemzi. Részleteket közöl a lap a gutaütöttek balladája című kötetből, mely tavaly jelent meg.

A magyar prózairodalom több mint félszázados múltjával foglalkozik Fónod Zoltán terjedelmes tanulmánya. Betekintést nyerhetünk az egyes életművekbe, ezenkívül azonban megismerkedhetünk azokkal a meghatározó tendenciákkal is, melyek behatárolták a magyar próza fejlődését Cseh/Szlovákiában, 1945 után.

A szépirodalmi rovatban Duba Gyula Csalódás című esszénovelláját, továbbá Kmeczkó Mihály és Végh Péter novelláit olvashatjuk. Közli a lap Öllős Edit, Gyüre Lajos és Szalay Adriana verseit, továbbá Pénzes Tímea beszélgetését Zalaba Zsuzsával, valamint L. Erdélyi Margit tanulmányát Az olvasó dialógusai címmel. Két vendégkritikát is olvashatunk, az egyik, Vasy Géza írása Tóth László közelmúltban megjelent impozáns gyűjteményes kötetéről szól (a Kalligram jelentette meg), a másik, Nyár, géniuszokkal címmel Tóth Erzsébet írása, aki Camus, Eliot, József Attila, Németh László és Márai Sándor egy-egy műve kapcsán fejti ki gondolatait, kínálva az olvasónak az olvasás gyönyörűségét.

Érdeklődésre tarthat számot a két ismert filozófus, Jacques Derrida és Jürgen Habermas elemzése és felhívása. Európa nemzetének viharos történetét tekintik át s a párbeszédet sürgetik a francia és német filozófusok között. A felhívás címe is önmagáért beszél: Európa – az elveszett azonosságtudat nyomában. Az ENSZ szerepe, az Egyesült Államok szuperhatalmi helyzete, az iraki válság és következményei, valamint a világrend jövője egyaránt témája az írásnak. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?