A pia mint családtag

ssss

A beharangozó sajtótájékoztatón Lucskay Róbert amerikai palacsintát sütött a résztvevőknek. Ilyen sem volt még a Tháliában. De olyan sem, hogy egy színész saját darabját mutathatja be ebben a színházban. A mai premieren ez is megtörténik.

Az Apa, Anya, Pia című egyszemélyes előadás se nem stand up comedy, se nem dráma, de mindkét összetevő benne van. Személyes vallomások, saját történetek keverednek kitalált, vagy mások által megélt dolgokkal, az Éhes Színész pedig nemcsak beszél, hanem bábozik, sőt főzőcskézik is a színpadon. Talán ennyi is elég lenne étvágycsinálónak a ma esti bemutató előtt, de sok egyéb is elhangzott azon a bizonyos kassai sajtótájékoztatón, amelyen mi sajnos csak a Zoomnak köszönhetően tudtunk részt venni, úgyhogy a felszolgált palacsintából nem kaphattunk.

Lucskay Róbert nagy utat tett meg, amióta (28 éve) a kassai Thália Színházban elkezdte pályafutását. Pár évvel később Angliába költözött, de más kalandvágyó fiatal magyar színészekkel ellentétben ő nem ragadt bele a mosogatás-pincérkedés-takarítás szentháromságába, hanem egyre komolyabb teátrumoknál kapott munkát, méghozzá a színpadon. Az itteni közönség számára ezek közül talán a Royal Shakespeare Company a legismertebb, vagy a londoni Globe Színház, amely ma is úgy néz ki, mint Shakespeare korában, és aki ott szerepet kap, az büszkén írja bele ezt a tényt szakmai önéletrajzába. Tőlünk nyugatabbra általánban nincsenek állandó társulatok, a nagy színházak konkrét előadások konkrét szerepeire castingolnak szabadúszókat. Ennek a rendszernek köszönhetően Lucskay Róbert egy csomó helyen játszott, és bejárta a világot különböző utazó produkciókkal. A köztes időszakokban pedig streetfood-standot működtet, fesztiválokon, rendezvényeken főz egyszerűbb kajákat. Ezt a kis vállalkozást hívják Az Éhes Színésznek (The Hungry Actor), amely most a Tháliába költözik.

A kassai születésű művész elmondta, hogy régóta szeretett volna színpadra vinni egy saját szöveget, és hogy egy amerikai pszichológusnő alkoholista szülők felnőtt gyerekeiről szóló könyvét olvasva kapott ihletet a darab megírására. Az első oldalakat szétküldte véleményezésre néhány barátjának, kollégájának, és miután kedvező visszajelzéseket kapott, folytatta a munkát. Végül négy-órányi, 54 oldalas szöveget küldött Forgács Miklósnak, a Thália dramaturgjának, aki a sajtótájékoztatón bevallotta, hogy egy kicsit Lucskay Róbert agyával kellett gondolkodnia, amikor elkészítette a végleges, 16 oldalas változatot. Ám mivel közben saját agyát, személyiségét sem tudta kiiktatni, egy kicsit ő is benne van a darabban, ahogy benne van Czajlik József rendező is, aki szintén társ-szerzőként szerepel a plakáton. A távolságok és a járvány miatt a Zoomon kezdődött a közös munka, egy évvel ezelőtt.

Az Apa, Anya, Pia angolul és szlovákul is színpadra kerül majd, és írott formában is megjelentetnék. Az alkotók között van brit és egy amerikai producer is, akiknek szintén közük van Lucskay Róbert eddig pályafutásához. A fénytechnikáért felelős Majoros Róbert az újvidéki egyetemen tanítja a világítás csínját-bínját, a bábtervező Sarah Wright londoni,az alkotócsapatban vannak kassaiak és Budapesten élő kassaiak, szóval igazi nemzetközi produkcióról van szó.

Az alcím one man show, interaktív rész is van benne, amikor a színész bevonja a játékba a nézőket. „De nem kell megijedni, nem ráncigálunk fel senkit a színpadra” – nyugtatott meg minket Czajlik József.

„A darab elvezet egy kisfiú otthonába, egy furcsa családi környezetbe, ahol bármi megtörténhet és ahol minden nap szeretet és félelem kart karba öltve jár. A családtörténetek bármikor vérbő stand-up comedybe és a nézők és az előadó közötti szórakoztató párbeszédekbe váltanak át. A közönséget ráadásul az agy titokzatos rejtelmeibe is bevezeti a nyughatatlan, sziporkázó, szellemes, de önmagával és helyzetével egyre kérlelhetetlenebbül szembesülő Éhes Színész” – áll a műsorfüzetben.

Az előadást nyugati mintára „blokkokban” játssza majd Lucskay Róbert. A mai bemutatót követően, az első blokk keretében öt alkalommal lesz látható Kassán, a későbbiekben pedig utazni szeretnének vele szerte az országban. Sőt, azon túl is...

ddddd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?