A Pál utcai vörösingesek regénye

Azt minden bizonnyal mindenki tudja, kik voltak a vörösingesek Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényében. Eddig mégsem érdeklődött senki a további sorsuk iránt. Politizálni kezdtek felnőttként?

Azt minden bizonnyal mindenki tudja, kik voltak a vörösingesek Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényében. Eddig mégsem érdeklődött senki a további sorsuk iránt. Politizálni kezdtek felnőttként? Melyik oldalon álltak ők, a külvárosi suhancok, akikkel szemben Boka és Nemecsek anno megvédte a grundot?

Dióhéjban a történet: az egykori vörösingesek, Szebenics és Wendauer az ÁVH alkalmazásában nagy fekete autóval járják az országot. Szebenics gyomorfekélyes, nikotinmániás, alkoholista tiszt, Wendauer sofőr, minden piszkos munkát elvégző talpnyaló. A Pásztorok verőlegények, Áts elvtárs a vezér. A cselekmény nagyjából az 1953 és 1956 közötti – Sztálin halálától a magyar forradalomig tartó – valós történelmi eseményekre építkezve egy fiktív, de felismerhető közép-kelet-európai kis országban zajló történéseket ábrázolja, keserű humorral, mértéktartó iróniával. Hétköznapok, melyek letartóztatásokkal, emberrablással, konspirációs lakásokban lezajlott meghallgatásokkal, nyomozással telnek egészen addig, míg meg nem hal Áts elvtárs, erre felbolydul az addig alvó ország és kitör a forradalom. Boka János börtönből szabaduló rabból belügyminiszter lesz, a Pál utcaiak közül sokan a hatalom áldozatává válnak.

Kácsor Zsolt zseniális ötlettel A Pál utcai fiúk szereplőit élesztette fel Rettenetes Vlagyimir című regényében, hogy ne csupán az ifjúsági irodalom halhatatlan hőseiként, hanem érett felnőttként is megmutatkozzanak. Ezek a hősök és antihősök görbe tükröt tartanak az elmúlt hat évtizednek – a hatalomtól megtébolyult vagy éppen most megtébolyodó személyiségekre figyelmeztetve. Vigyázat, az einstand még mindig divat!

A szerző helyzetbe hozza az olvasót, akinek el kell döntenie, részt vesz-e az emlékezésben, engedi-e a könyv által gerjesztett privát történelmét megszólalni. Erre szabad felületet kap a kötetben, a történet felezője tájékán egy egész fejezetnyi üres lapot. (Nem kell tehát aggódni, nem hibás az önöknél található példány, a 105. oldaltól a 109. oldalig szándékosan üres, az olvasóé a felület!) Kácsor Zsolt pergős, krimiszerűen izgalmas regényében nincs pátosz, nincs nagy tanulság. Csak az van, hogy letehetetlen olvasmány, amely egy elképzelt múltról, az alternatív jelenről és a lehetséges jövőről is szól.

Kácsor Zsolt: Rettenetes Vlagyimir. Kalligram, 2012.

.

Értékelés: llllllllll

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?