A NEMZETI KULTURÁLIS ALAPPROGRAM PÁLYÁZATI FELHĺVÁSAI

Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégium
Tájékoztatjuk a tisztelt pályázókat, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram Bizottságának javaslatára a miniszter döntése alapján új szakmai kollégium alakult, mely 2002. január 1-jétől, Ismeretterjesztés és Környezetkultúra néven szerepel.

Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégium

Tájékoztatjuk a tisztelt pályázókat, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram Bizottságának javaslatára a miniszter döntése alapján új szakmai kollégium alakult, mely 2002. január 1-jétől, Ismeretterjesztés és Környezetkultúra néven szerepel. Pályáztatási köre az I. félévi pályázati fordulóban az alábbi felhívás szövegében megfogalmazottak szerint alakul. A II. pályázati ciklusban (várhatóan áprilisban megjelenő felhívással) a Kollégium a könyves nagyrendezvényeket, valamint a Növény- és Állatkerteket kívánja támogatni.A Kollégium jelenlegi ciklusban pályázatot hirdet

* bölcseleti-tudományos,

* gyermek- és ifjúsági,

* országos és helyi értékeket bemutató honismereti, helytörténeti,

* a természettudományos ismeretterjesztést szolgáló országos terjesztésű folyóiratok és periodikák támogatására,

valamint társadalomtudományi, humán és természettudományi ismeretterjesztő – hagyományos és elektronikus technikájú – kiadványok megjelentetésére.A Kollégium kiemelten kezeli a gyermekek és az ifjúság művelődését, a határon túli magyar kultúra támogatását.1. Folyóirat-kiadás támogatása 2002. 01. 01.–2002. 12. 31. közötti időszakra

A pályázaton a hazai bejegyzésű, valamint a határon túli magyar folyóiratok vehetnek részt. A támogatás a lap megjelentetésére fordítható.

A pályázóknak csatolniuk kell:

– A jelen helyzetnek megfelelő adatokat tartalmazó lapbejegyzés másolatát, határon túli folyóiratok esetében lapbejegyzésük hitelesített magyar fordítását.

– A pályázó nyilatkozatát, amely tartalmazza a 2002. január–2002. december között megjelenő lapszámok megjelentetésének időbeli ütemezését, a tervezett példányszámot, és a terjesztés módját részletező kiadói elgondolást. Összevont lapszám egy megjelenésnek számít !

A pályázatot a lap alapítója (tulajdonosa) vagy kiadója nyújthatja be a főszerkesztő (felelős szerkesztő) ellenjegyzésével.A Kollégium ebben az évben – éves keretéből – 26,1 millió forintot tervez fordítani gyermek- és ifjúsági, valamint 25 millió forintot a határon túli folyóiratok támogatására.A Kollégium elsődlegesen nyomdaköltségre, valamint szerzői honoráriumra kíván támogatást nyújtani. A szerkesztőségeknél felmerülő munkabérekre és járulékaira támogatás nem igényelhető.

Nem pályázhatnak a napi- és hetilapok, továbbá az aktuálpolitikai célokat, pártérdekeket szolgáló folyóiratok.

Altéma kódszáma 25012. Könyvek és elektronikus kiadványok támogatása 2002.03. 01.–2003.03.31. közötti időszakra

A Kollégium hagyományos technikájú és elektronikus úton megjelentetni kívánt társadalomtudományi – ezen belül mindenekelőtt történelmi, kultúrtörténeti illetve bölcseleti – művek, valamint humán és természettudományi ismeretterjesztő könyvek, kiadványok megjelenését támogatja.

A pályázatot a kiadók, magánkiadás esetén a szerzők nyújthatják be a szerzővel vagy a fordítóval kötött szerződést mellékelve.

A támogatás szerzői és fordítói honoráriumra, valamint a nyomdaköltség 50%-ára kérhető.

A pályázathoz mellékelni kell a mű legfeljebb 5 oldalas bemutatását.

Altéma kódszáma 2512A pályázati felhívás mindkét pontjánál a hazai pályázóknak igazolniuk kell, hogy a jogszabályban előírt kötelespéldány-benyújtási kötelezettségüket a tárgyévben és a megelőző két naptári évben minden kiadványuk vonatkozásában az Országos Széchenyi Könyvtárral szemben teljesítették. Az igazolást a Könyvtár Kötelespéldány Osztályától (1827 Budapest, Budavári palota F épület, 302. Szoba) kell kérni, és a pályázathoz csatolni.A pályázatok 2002. február 18-ig beérkezően

nyújthatóak be kizárólag postai úton az NKA Igazgatóságának címére

(H - 1062 Budapest, Bajza u. 32.). A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.Levéltári Szakmai Kollégium

A Kollégium 2002. I. félévére az alábbi célok megvalósítása érdekében ír ki pályázatot:1.Levéltári ismertetők, honlapok és a tartalmi feltárást elősegítő egyéb segédletek készítése, számítógépre vitele és közreadása.

Altéma kódszáma 2233

2. A levéltárakban őrzött dokumentumok nyilvánossá tétele, forráskiadványok megjelentetése. Előnyt élveznek a Kossuth- és Rákóczi-évfordulókhoz kapcsolódó, valamint az olasz-magyar kapcsolatokat bemutató kiadványok. (Évkönyvek és konferenciakötetek megjelentetését a kollégium nem támogatja.)

Altéma kódszáma 22313. A nemzetközi kapcsolatok ápolása, bővítése, konferenciákon való részvétel, szakmai tapasztalatszerzés elősegítése. Ezen belül előnyt élvez a határon túli magyar vonatkozású gyűjteményekkel való hoszszú távú szakmai együttműködés.

Altéma kódszáma 2203

4. Hungarika jellegű levéltári iratok helyszíni feltárásának, jegyzékelésének és közreadásának elősegítése konkrét terv alapján.

Altéma kódszáma 22355. Hazai és külföldi levéltári értékű iratok megvásárlásának, illetve iratmásolatok eszerzésének elősegítése.

Altéma kódszáma 22346. Levéltári szakmai képzés, továbbképzés és hazai szakmai rendezvények támogatása.

Altéma kódszáma 22047. Magyar nyilvános magán levéltárként bejegyzett egyházi levéltárak részére másológépek vásárlása. A pályázónak a kért összeg 10%-ával saját forrásként rendelkeznie kell. Az erről szóló igazolást (banki fedezetigazolást) mellékelni kell. Intézményenként maximum 500 000 Ft igényelhető.

Altéma kódszáma 2205A pályázatok 2002. február 21-ig beérkezően

nyújthatóak be kizárólag postai úton az NKA Igazgatóságának címére (H.- 1062 Budapest, Bajza u. 32.). A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.Múzeumi Szakmai Kollégium

A Kollégium 2002-ben az alábbi múzeumi szakmai feladatok támogatására hirdet pályázatot az érvényes múzeumi működési engedéllyel rendelkező intézmények részére:1. Kiemelkedő jelentőségű kiállítások és a hozzájuk kapcsolódó kiadványok megvalósítása, különös tekintettel a jelentős évfordulókhoz kapcsolódó rendezvényekre.

Altéma kódszáma 23062. A múzeumokban őrzött szellemi és tárgyi örökség tudományos és muzeológiai feldolgozásának támogatása (gyűjteményi és szakkatalógusok, forráskiadványok megjelentetése).

A pályázathoz csatolni kell a munka elkészült, nyomdakész kéziratát az illusztrációk részletes tervezetével együtt.

Altéma kódszáma 23123. Műtárgyvédelem (állagvédelem, preparálás, konzerválás, restaurálás, műtárgyvédelmi szempontból rendkívül indokolt műtárgymásolás stb.).

Altéma kódszáma 23114. Gyűjteménygyarapítás, elsősorban a nemzeti kulturális örökség veszélyeztetett emlékeinek megmentésére.

A régészeti feltárások költségeit a kollégium nem támogatja.

Altéma kódszáma 2309Mind a négy témában az NKA Bizottsága által meghatározott prioritásokat (jelentős évfordulók, a gyermekek és az ifjúság művelődése, a határon túli magyar kultúra támogatása, a társadalomtudományok mellett a természettudományok segítése) a Kollégium a pályázatok elbírálása során értelemszerűen veszi figyelembe.A pályázatokhoz a működési engedélyek másolatait csatolni kell.

A kiadványokkal kapcsolatos témákra pályázóknak a hazai pályázóknak igazolniuk kell, hogy a jogszabályban előírt kötelespéldány-benyújtási kötelezettségüket a tárgyévben és a megelőző két naptári évben minden kiadványuk vonatkozásában az Országos Széchényi Könyvtárral szemben teljesítették. Az igazolást a Könyvtár Kötelespéldány Osztályától kell kérni (1827 Budapest, Budavári Palota F épület, 302. szoba) és az adatlaphoz csatolniA pályázatok 2002. március 3-ig beérkezően

nyújthatóak be kizárólag postai úton az NKA Igazgatóságának címére (H.- 1062 Budapest, Bajza u. 32.). A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.Általános tudnivalók

A határon túli pályázóknak magyarországi pénzügyi lebonyolítót kell felkérniük, amely kizárólag jogi személy lehet.Pályázni az NKA Igazgatóságának 2002. január 1-jétől érvényes új adatlapján lehet. Minden pályázati témához külön adatlapot kell kitölteni és benyújtani. Az adatlapokat csak pontosan kitöltve, illetve az előírt mellékletekkel felszerelve fogadjuk el. A feltételeket nem teljesítő pályázatok érvénytelenek!Nem nyújthat be pályázatot az, aki korábbi, az Alapprogram bármely kollégiumától kapott támogatással kapcsolatos elszámolási kötelezettségének nem tett eleget.

Folyóirat-támogatás esetén – a szerződés szerinti példányban – az elszámoláshoz csatolni kell az év során megjelent számokat.Az Igazgatóság felhívja a pályázók figyelmét, hogy 2002-ben valamennyi pályázónak és lebonyolítónak a pályázat beadásakor be kell nyújtania jogi dokumentációját (a határon túli pályázók esetében magyar fordításban is) az adatlaphoz mellékelt tájékoztatóban közölt követelmények szerint.A pályázatot egy példányban kell benyújtani. A pályázathoz szükséges adatlap ugyanezen a címen, továbbá a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Ügyfélszolgálati irodáján (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.) szerezhető be személyesen. Az NKA Igazgatóságától adatlap – bélyeggel ellátott A/4-es válaszboríték mellékelésével – postai úton is igényelhető, valamint letölthető az NKA honlapjáról: www.nka.huAz Alapprogramból nyújtott támogatás építési beruházásra, felújításra, állandó fenntartási és üzemeltetési kiadásokra, alaptőke emelésre nem használható fel, illetve harmadik fél részére át nem ruházható. A támogatás terhére a fenntartási és üzemeltetési kiadásokra a pályázó, vagy a lebonyolító – a pályázóval történő megállapodás alapján – a jóváhagyott összeg legfeljebb 5 %- át számolhatja el átalánydíjként, amennyiben a támogatási szerződés másként nem rendelkezik.A pályázatokat a kollégium a benyújtási határnaptól számított 60 napon belül bírálja el. A végleges döntésről további, legfeljebb 30 napon belül a pályázó értesítést kap. A döntés felülbírálatát kérni nem lehet. A nem támogatott pályázatok anyagát nem őrizzük meg és nem küldjük vissza.A pályázattal kapcsolatos felvilágosítás az NKA Igazgatóságának címén és telefonszámán (351-5461/141-es mellék) az ügyfélszolgálattól kérhető.

Ügyfélfogadási idő: hétfőtől csütörtökig 9-15 óráig; pénteken 9-12 óráig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?