A műveltség szószólója

Kassa. „Joggal remélhetjük, hogy a ránk kényszerített szocialista időszak béklyóitól végleg megszabadulva újra elfoglalhatjuk Európában azt a helyünket, amit Kassa korábban is betöltött és megérdemel.

Kassa. „Joggal remélhetjük, hogy a ránk kényszerített szocialista időszak béklyóitól végleg megszabadulva újra elfoglalhatjuk Európában azt a helyünket, amit Kassa korábban is betöltött és megérdemel. Meggyőződésem, hogy Máraitól a felzárkózás, a csatlakozás időszakában is sokat tanulhatunk” – mondta Múdra Rozália, a Kassai Megyei Hivatal igazgatója az író és polgár születésének 102. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzáson. Múdra ugyan nagy eredménynek tartja az író nevét viselő alapítvány létezését, a Márai Sándor Hazája címmel háromévente megrendezett fiatal előadóművészek találkozóját, a centenárium alkalmából tartott kassai konferenciát, valamint azt, hogy a Thália stúdiója is az író nevét veszi fel, ám sajnálatos tényként említette, hogy a Kassai Állami Színház néhány éve a tervekkel ellentétben végül nem mutatta be a Kassai polgárokat. Az igazgatónő örül annak, hogy a kassai főpolgármesteri hivatal segítségével emlékszobát rendeztek be abban a házban, ahol az író gyemekként néhány évet eltöltött. Szlovák részről pozitív kezdeményezésnek tartja a Bocatius közkönyvtár rendezvénysorozatát is, amelynek dolgozói találkozókon, beszélgetéseken igyekeztek megismertetni Márai munkásságát a kassai értékek iránt fogékony szlovákokkal. „Márai Sándor egész életében a tolerancia, a műveltség, a szárnyaló emberi szellem és a mindent átölelő kozmikus szeretet szószólója és védelmezője volt. Magatartása példa, életműve gazdag forrás lehet számunkra. Nemzeti hovatartozástól függetlenül, mindnyájunknak” – zárta ünnepi beszédét a megyei hivatal igazgató asszonya. A Márai-ház emléktáblájának tegnapi koszorúzási ünnepségén közreműködött a helyi Csengettyű Gyermekkar, valamint Dudás Péter színművész. Este a költészet napja és Márai születésnapja alkalmából a Thália Színház közkívánatra adta elő Camus Caligula című drámáját. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?