Kultúra

A múltba visszaküldött kameraszem

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya minden évben Forbáth Imre-díjjal jutalmazza az általuk legjobbnak tartott, előző évben megjelent verskötet szerzőjét. Idén – immár második alkalommal – Vida Gergely vehette át az elimserést. Demóverzió című, 2014-es kötetében gyermekkori emlékeit idézi fel.
Juhász Katalin

2015. május 29. 12:35

A kötet verseit olvasva először a hiány és az emlékezet szavak jutottak eszembe. Minden vers egy-egy konkrét, személyes történetből vagy emlékfoszlányból indul ki, ám ez nem a gyermeki tudat rekonstrukciója, hanem a felnőtt tudat sajátos stilizációja. Mit keresett ebben a kötetben?
Az emlékezés – természetéből adódóan – eleve hiányt termel, hiszen a dolog leglényegéhez hozzátartozik a felejtés is. Az írásművek még jobban felerősítik ezt a kettős mozgást, hiszen a tudatmunka szavakba öntése csak jelentős deficittel valósulhat meg. Ebben az értelemben alkotóként igazán élvezem a felejtést, hogy valami mindig bent marad, szóval hogy nem tudom kihozni a gyerekszobából. S talán éppen ez az, amit találtam: a „demóverziót”, hogy a múlt elsajátítása eleve kudarc, csak próba, kidolgozatlan felület, zaj. De úgy gondolom, mindez az irodalmi megszólalásról általában is elmondható. A kötetben ez a tapasztalat egyébként elégikusabbra, szorongósabbra lett hangszerelve. A gyermeki én itt valami múltba visszaküldött kameraszem. Ez a hasonlat azért is lehet találó, mert érzésem szerint a látvány, a nézés központi kérdése a kötetnek. Nemcsak hogy a felnőtt figyeli egy képzeletbeli féreglyukon keresztül az elidegenített gyermek-önmagát, hanem mintha e gyermek számára is amolyan látványként jelenne meg saját kora. Ez utóbbi persze megint egy újabb elidegenítő effektus, a szorongás ebből az elválasztottságból, a többszörös takarásokból és elfojtásokból, a megértetlen pletykákból és családi történetekből áramlik rá a szövegekre. A felnőtti nézőpont tehát ki van szolgáltatva annak a látványnak, amelyet figyel. A kettő közt állandó az oszcilláció.
 
Beszélhetünk identitásversekről, illetve a saját nyelvi és egyéb identitás keresésének szándékáról is?
Persze – de kinek az identitása? Arra a felvetésre, hogy esetleg rátaláltam volna a saját költői nyelvemre, nem igazán tudnék mit mondani. Az is lehet, hogy ez már korábban megtörtént, de erre még nincs rálátásom. Az meg, hogy a versekben megszólaló hang mennyire köthető az íróhoz, olvasói szempontból nem releváns. Úgy is mondhatnám: magánügy, ennél azért több kell. Innentől persze igen a válasz: az identitás megkonstruálásának nyelvi kérdései nagyon is foglakoztattak.
 
Hogyan születtek a kötet versei? Folyamatos átírás, javítgatás közepette, vagy többnyire egy szuszra? És valóban tekinthetjük őket az előző, Horror klasszikusok című kötet prequeljének, ahogyan az a kiadói ismertetőben szerepel?
Már a horroros kötetben is vannak olyan versek, melyek valamiképp a gyermekkort próbálják kifaggatni. Persze ott azért más a kontextus. A Demóverzió anyaga tehát már akkortájt alakulgatott, de csak később tudatosult bennem, hogy tematikus értelemben amolyan előtörténet lehet. Profanizálva a kérdést: miféle gyermekkor az, amelyből mondjuk a horrorhoz való, „perverz”, megkésett vonzódás kinő? Ebben az értelemben a Demóverzió mint prequel stimmel, annál is inkább, mert egy általam írt fogalmazványból származik. Igaz, marketingszempontból nem tartom túl szerencsésnek, hogy éppen ezt a kiragadott állítást használták fel ajánlónak... Vannak olyan versek a kötetben, amelyek a Horror klasszikusok néhány fragmentumának továbbgondolt változatai. Jelentősebb alakítások inkább a végső fázisban történtek: amikor már tisztábban láttam a koncepciót. Egy esetben írtam át azért a szöveget, mert utólag egyszerűen szentimántálisnak és rossznak találtam.
 
Ez a díj remélhetőleg ráirányítja az olvasók figyelmét a kötetre. Ön szerint mekkora a presztízse manapság a költészetnek kis hazánkban? Egyáltalán, érdekli önt alkotás közben a majdani olvasó reakciója, vagy privát ügynek tekinti a versírást?
A költészetnek alacsony a presztízse, ahogy egyébként a magas irodalomnak is. De például a vers azért van így is hátrányban a regénnyel szemben, mert az olvasót nem ajándékozza meg egy történetbe való belehelyezkedés kényelmével. Egy verseskötet fragmentáltabb, újra- és újratölt, ott ismétel, ahol nem kellene, satöbbi. Sokkal inkább tereli a figyelmet saját anyagszerűségére, mint az epikus próza. Ezért sem írható például pop-vers: az úgynevezett minőségi szórakoztató irodalom mindig regény vagy novella. Ebben az értelemben nincs szórakoztató líra, csak rossz vagy dilettáns. Ezekből viszont annál több van. Ilyen értelemben alkotás közben nem igazán izgat a potenciális olvasó reakciója, de ha van, annak utólag nagyon örülök.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

Kassa Ferenc pápa

Szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására

koronavírus-vakcina

A szegényebb országok lakói még mindig az első koronavírus-oltásra várnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.