A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kitt (Tömítő és ragasztóanyag)
Padlóra. Egy rész okker, 1 rész fűrészpor és egy rész 48 óráig áztatott kölni-enyv. Az okkert vízzel péppé keverjük, hozzátesszük a kölni-enyvet, és addig főzzük, míg a kocsonyás enyv feloldódott. Levesszük a tűzről, apránkint vizet és fűrészport keverünk hozzá, míg elég sűrű lesz.

Kitt (Tömítő és ragasztóanyag)

Padlóra. Egy rész okker, 1 rész fűrészpor és egy rész 48 óráig áztatott kölni-enyv. Az okkert vízzel péppé keverjük, hozzátesszük a kölni-enyvet, és addig főzzük, míg a kocsonyás enyv feloldódott. Levesszük a tűzről, apránkint vizet és fűrészport keverünk hozzá, míg elég sűrű lesz. Hidegen használjuk. A nagy réseket előbb szurokkal tömítjük, azután kenjük rá a kittet.

Padlót a felsorolt ragasztókon kívül még ablakkittel is nagyszerűen tömíthetünk.

Öntöttvas tárgyak kittelése

Vegyünk két rész szalmiákot, 1 rész finomított ként és 16 rész öntöttvas-forgácsot. Keverjük össze mozsárban. Használat előtt tegyünk hozzá húszszor annyi vasreszeléket, az egészet törjük össze mozsárban, nedvesítsük meg vízzel, míg péppé lesz, kenjük be vele a törést és szorítsuk össze az elvált részeket. Kis idő múlva tökéletesen eggyé válik.

Megrepedt tűzhelylap kittelése

1. 20 rész vadreszelék, 12 rész kovácsoltvas-hulladék, 30 rész égetett gipsz és 10 rész konyhasó. Mindezt szárazon összekeverjük, és annyi vízüveggel vegyítjük, hogy sűrű péppé legyen.

2. Fahamut megszitálunk, konyhasóval keverjük, kevés enyvvel és vízzel pépet készítünk belőle.

Márványlapok ragasztása

Törött márványlapot összeragaszthatunk, ha 1 rész cementet2 rész oltottmésszel keverünk, a töréseket ezzel bekenjük és összenyomjuk.

Porcelánragasztó

1. Feloldunk 15 gr vízben és 15 gr alkoholban 4 gr vizahólyagot, másik edényben pedig 12 gr alkoholban 2 gr mastixot. A kettőt öszszekeverjük és belekeverünk 1 gr gumiarábikumot. A töréseket jól bekenjük vele, összenyomjuk és összekötjük. Ha színes porcelánt ragasztunk, festéket is tehetünk a ragasztóba.

2. Négy rész gumiarábikumport feloldunk annyi vízben, amely elegendő még 3 rész keményítő és 1 rész cukor oldásához is. Az egészet gőzben felmelegítjük.

3. Finom porcelán ragasztásához kitűnő anyag a finom olajfesték. S A törési felületeket bekenjük vele, összenyomjuk és összekötjük. Legalább 6 hétig kell pihentetni.

Mindegyik ragasztónál vigyázni kell, hogy az esetleges régi ragasztószert előbb gondosan eltávolítsuk.

Ragasztó fa és acéltárgyak számára

Ólomkeményítőt keverünk anynyi glicerinnel, hogy még éppen csepegtethető legyen. Beleöntjük a nyél üregébe, jól beleszorítjuk az acélrészt és 48 óráig pihentetjük.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?