A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kifényesedő selyemgallér tisztítása
A következőképen tisztíthatjuk ki tökéletesen: először tiszta alkoholba mártott ruhával dörzsöljük át könnyedén. Mikor megszikkadt, jó erős kefével mossuk át, amikor megszikkadt, ismételjük, de már nem szárítjuk meg, hanem tiszta ruhán keresztül, meleg vassal vasaljuk.

Kifényesedő selyemgallér tisztítása

A következőképen tisztíthatjuk ki tökéletesen: először tiszta alkoholba mártott ruhával dörzsöljük át könnyedén. Mikor megszikkadt, jó erős kefével mossuk át, amikor megszikkadt, ismételjük, de már nem szárítjuk meg, hanem tiszta ruhán keresztül, meleg vassal vasaljuk.

Kifényesedett szövetruhák

Csúnya fényességét eltüntethetjük a következő eljárással: langyos vízbe öntsünk kevés szalmiákszeszt, (1 liter vízhez 2 evőkanállal) és ugyanannyi tiszta alkoholt. Ebbe mártogassuk a kefét és a vasalódeszkára tett ruhaneműt ezzel keféljük jól át. Félig nedvesen (nyirkosan) tiszta ruhán keresztül vasaljuk. Ha a ruha piszkos is, akkor előbb jól kiporoljuk, szárazon jól kikeféljük, és a fent említett vízbe még kevés finom szappant is feloldunk, de ilyenkor a szappanos víz után tiszta vízzel is átkeféljük a ruhát. Vasalni szintén nyirkosan kell. Vasalás után mindkét esetben legalább egy napig szellős helyen pihentessük, különben nagyon gyűrődik.

Kiöntő

Ha a kiöntő vagy vízvezető eldugul, annak oka legtöbbnyire az, hogy a beléje öntött víz zsírtartalma megfagyott, megkeményedett. Ebben az esetben erős egészen forró szódaoldatot kell beleönteni (1-2 litert). Ha kell, megismételjük, vagy erősen higított sósavval pótolhatjuk. Ha sósavat használtunk (aminél nagyon ügyeljünk, mert a tömény sósav, amit füstöléséről ismerhetünk fel, megtámadja a kezet és a ruhát. Utána forró vizet kell önteni. A kiöntő kagylójában összegyűlt zsírréteget petróleumba, terpentinbe mártott ronggyal törölhetjük ki, utána tiszta vízzel öblítjük át.

Kiöntővédő

Ezzel nemcsak a vízvezeték kiöntőkagylóját, hanem a hozzátámasztott vedret, fazekat is védjük. Gumivédőt csinálunk átvágott, vastagabb gumicsőből kb. 30 cm hoszszút. De készen is lehet kapni, külön erre a célra készült gumivédőt. Az elülső kagylóoldal közepére helyezzük.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?