A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Képek tisztítása
Rézmetszeteket úgy tisztítunk, hogy a lap mindkét oldalát megmossuk lágy ecsettel, melyet az alábbi folyadékba mártunk: 1 liter vízhez 40 gr szénsavas ammóniumot adunk, jól összerázzuk, fél óráig állni hagyjuk, azután megint összerázzuk.

Képek tisztítása

Rézmetszeteket úgy tisztítunk, hogy a lap mindkét oldalát megmossuk lágy ecsettel, melyet az alábbi folyadékba mártunk: 1 liter vízhez 40 gr szénsavas ammóniumot adunk, jól összerázzuk, fél óráig állni hagyjuk, azután megint összerázzuk. Gyorsan, nagy ecsetvonásokkal mossuk, hogy a lap minden része lehetőleg egyszerre nedvesedjék át. Azután vízzel nedvesítjük meg a lapot, melybe kevés ecetet (egy liter vízbe 2 evőkanállal) öntöttünk. Tiszta vízzel öblítjük, melybe literenkint parányi klórmeszet tettünk. Friss levegőn, lehetőleg napon szárítjuk a lapokat. Tökéletesen megtisztulnak, anélkül, hogy a metszés szenvedne tőle. Az esetleges zsírfoltokat az eljárás előtt benzinnel kell eltávolítani. De nagyon értékes régi metszeteket adjunk inkább oda képretusálónak, ne kísérletezzünk vele otthon.

Késeket és villákat

Nyelükbe vissza lehet erősíteni a következő eljárással: Keverjünk össze 45 rész terpentingyantát, 14 rész kénport és 41 rész finom homokot vagy téglaport. A nyélnyílást töltsük meg a keverékkel, a pengét tüzesítsük meg és nyomjuk erősen a nyélbe. Másik eljárás: 600 gr kolofónium, 150 gr kén és 250 gr vasforgács. A keveréket forrón öntjük a nyélbe, belenyomjuk az ugyancsak megmelegített pengét. Az előbbi kittel ragasztott pengéket nem szabad meleg vízbe mártani, az utóbbi bírja a meleg vizet.

Kéz szagtalanítása

Könnyebb esetekben egy kanál bórax vagy szalmiákszesz is segít. Ha ez nem elég, készítsünk mustárlisztből és vízből pépet, és ezzel dörzsöljük kezünket. Öblítjük és alaposan megtörölve valami krémmel bekenjük.

Kéz finomítása munka után

Először rendesen megmossuk, nem nagyon meleg vízben, kefével, azután erősen citromos vízben öblítjük, nem is töröljük egészen szárazra, hanem bekenjük tejkrémmel, azután töröljük egészen meg. Ez finomít és fehérít is. A citromos vízben hagyjuk kisé ázni kezünket. Levegőre csak tökéletesen megszárított, megtörölt kézzel menjünk.

Kifakult selyemholmi színesítése

Ha a fakulás egyenletesen történt, akkor könnyű dolgunk van. Ha azonban foltos az anyag, akkor előbb úgy kell kimosni, hogy egyenletesen kifakuljon, tehát olyan vízben, amelyben gombostűfejnyi klórmeszet oldottunk.

Azután a kiöblített és megszárított, természetesen tisztára is mosott ruhát olyan meleg vízbe teszszük, amelybe színe szerinti festékanyagot oldottunk fel. Kékre fest a kék tinta (töltőtolltinta a legjobb) vagy erős kékítő, sárgára és barnára a kávé. Pirosra a piros tinta, rózsaszínre ugyanez, aszerint, hogy mennyit veszünk belőle. Zöldre spenót kifőzött leve. A színt előbb egy darabka anyagon próbáljuk ki.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?