A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Juhzsír
... melyet rendszeresen, mint a juhhús kellemetlen járulékát tekintünk, éppen úgy felhasználható, mint minden más zsiradék, ha olvasztott állapotban (pl. mint pecsenyezsír) néhány csepp ecetet vagy olivaolajat teszünk hozzá.

Juhzsír

... melyet rendszeresen, mint a juhhús kellemetlen járulékát tekintünk, éppen úgy felhasználható, mint minden más zsiradék, ha olvasztott állapotban (pl. mint pecsenyezsír) néhány csepp ecetet vagy olivaolajat teszünk hozzá. Az ecetet és olajat előzőleg nagyon jól összekeverjük, és azután öntjük bele a forró juhzsírba, ha kisebb mennyiségű, villával, ha nagyobb mennyiségű, habverővel dolgozzuk bele.

Kabátanyag vízhatlanná tétele

100 rész vízben feloldunk 10 rész kristályszódát és 10 rész kolofóniumot, az egészet több órán át főzzük. A kapott gyantaszappant 5 rész konyhasó hozzáadásával, melyet előbb 100 rész forró vízben oldottunk, kicsapjuk (a szappan elválását nevezzük így). Azután 60 fokra melegítve áztatjuk bele az anyagot.

Régi kalap felhasználása

Nagyon jól felhasználhatjuk mindenfélére. Székek lábát burkolhatjuk vele, hogy a padlót ne karmolja fel, cipőbetétet szabhatunk belőlük, forró fazekak fülének megfogására alkalmas lapocskát vagy egyujjú kesztyűt szabhatunk belőle, ez egyszersmind a kályha tisztításakor és tűzre tevéskor is használható. Varrhatunk belőle mindenféle gyermekjátékot: labdát, babát, babacipőt. Rosszul záródó ablakokra keskeny csíkokat vágunk a filcből és végüket összevarrjuk. Tisztíthatunk vele fémtárgyakat meg cipőt is.

Szűk filc- és szalmakalapokat

... kitágíthatunk, ha belsejükkel forró gőz fölé tartjuk, azután kicsit jobban kitágítjuk, mint amennyire kell, mert megszáradva valamicskét összeugrik.

Kabátgallér vasalása

Sokkal jobb, ha az ujjvasaló deszkán vasaljuk, mert úgy nem törjük, nyomjuk agyon. Természetes, hogy azért ruhát kell ráborítani.

Kacsa, liba hizlalása

Gyorsan úgy hizlalhatjuk meg, ha csírázott árpával etetjük. Az árpát vízbe áztatjuk, azután szétterítjük csírázni. Ebből a kicsírázott árpából adunk tiszta vályúban a ketrecben tartott libának, kacsának, melléje mindig bőven állítunk tiszta ivóvizet. Arra vigyázzunk, hogy egyszerre sokat ne kapjanak, nehogy esetleg a takarmány megromoljon.

Kamillatea

Júniusban, júliusban kell összegyűjteni a kamillavirágot, egy esztendőnél hosszabb ideig ne tartogassuk őket.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Karácsonyfadísz timsóból

A karácsonyfát a pincében, udvaron vagy erkélyen több napon keresztül naponta többször meglocsoljuk sűrű timsóoldattal. Ettől olyan lesz, mintha vékony hóréteg vagy dér lepte volna el.

Karfiolfőző kosár

Alumíniumdrótból készült magyar gyártmány. Ha karfiolt főzünk, sok bosszúságunk volt eddig akkor, amikor a fazékból, lábasból a kész karfiolt ki akartuk emelni. Ennek az eszköznek a segítségével egy mozdulattal könnyen történik.

Kaucsukot,

ha megkeményedett, meglágyíthatunk, ha higított szalmiákba (2 rész víz, 1 rész szalmiák) áztatjuk.

Kaucsukpecsét-festék

Fő alkatrésze az anilin, melyet meleg faecetben oldunk fel. Ehhez az oldathoz előbb alkoholt, majd vizet, végül glicerint keverünk, még pedig a következő arányban: 10 rész faecet, ugyanannyi alkohol és víz, 7 rész glicerin. Ehhez a 37 részhez aszerint, hogy milyen színű festéket akarunk, vagy 4 rész anilinzöldet, vagy 3 rész anilinmetillilát, piroshoz 3 rész anilinfuchsint vagy anilineozint, feketéhez 4 rész anilinnigrozint keverünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?