A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Impregnált vászonféle
Gallért, kézelőt, ha impregnálni akarunk, bevonjuk celluloid- vagy kollodiumgyapottal, melyet éterben vagy szeszben oldottunk fel. Kétszer-háromszor kenjük át vele a fehérneműdarabokat, de minden átkenés után tökéletesen meg kell száradniuk.

Impregnált vászonféle

Gallért, kézelőt, ha impregnálni akarunk, bevonjuk celluloid- vagy kollodiumgyapottal, melyet éterben vagy szeszben oldottunk fel. Kétszer-háromszor kenjük át vele a fehérneműdarabokat, de minden átkenés után tökéletesen meg kell száradniuk. Hajlékonyak maradnak, de a piszkot szappannal és szivaccsal lemoshatjuk róluk. Nagyon óvatosan kell bánni az impregnáló anyaggal, mert könnyen robban. Láng vagy tűz közelében ne dolgozzunk vele.

Iskolatáska

...melyet szíjakkal erősítünk a gyermekek hátára, nagyon erősen koptatják a ruhát és a kabátot. Legjobban úgy segítünk a bajon, ha a nyergesnél bársony- vagy plüsslapot varratunk a táska hátsó lapjára. Ezáltal csökkentjük a súrlódást. Ha az iskolatáska régi, de még jó karban van, felhasználható piaci táskának. Vétessük le a nyergessel a táska fedelét, és a felső szélét foglaltassuk be lakkbőrrel. Szegeztessünk ezüstfejes szegekkel két szíjat a táska közepétől egyenlő távolságra körül a táskán, és ezek alkossák a fogantyút is.

Iszapíz a halaknál

Iszapos vizekben élő halak, valamint azok, amelyek bár tiszta vízben élnek, de algákkal táplálkoznak, igen kellemetlen iszapízűek lesznek, amit még főzéssel sem lehet eltávolítani. Mikor a halat megtisztítjuk, távolítsuk el óvatosan a belet és kopoltyút, mert ezekben székel a rossz szag és az íz. Mossuk ki a hal belsejét áramló vízben. Angolna, cigányhal külső, nagyon nyálkás bőre valóságos gyűjtőhely. Bőrüket rendszerint le szoktuk húzni, de lehet kaparni is, és áramló vízben lemosni. Akinek saját halszekrénye van, nagyon vigyázzon arra, hogy algák (a falak zöld lerakódásairól ismerhetők fel) ne rakódjanak le. Ha algák gyűltek a szekrénybe, alaposan ki kell tisztítani.

Iszapolt kréta

Kitűnő szernek bizonyult elefántcsonttárgyak tisztítására (iszapolt kréta és citromlé keveréke). Azonkívül üveget, fehérre festett bútort, ajtót, ablakot iszapolt kréta és víz keverékével dörzsölünk be, néhány óráig állni hagyjuk és alig nedves ronggyal letöröljük.

Minden fajtájú fémet kitűnően lehet iszapolt krétával tisztítani. Előbb bedörzsöljük vele a tárgyakat, azután ledörzsöljük róluk a krétát. Tejüveg, tejüveglámpa elveszti a petróleumfoltokat, ha iszapolt kréta és zöld kenőszappan keverékével tisztítjuk. A régi viaszkenőcsöt a padlóról pompásan eltávolítja vízben oldott iszapolt kréta és kevés tejes szalmiákszesz keveréke. A padlót apránként tisztítjuk, és rögtön száraz ruhával letöröljük a feloldott piszkot. A padló olyan gyorsan szárad, hogy a tisztítás után azonnal be is lehet ereszteni. Ezüsttárgyakat is 1-1 kávéskanál iszapolt kréta és spiritusz, továbbá fél kávéskanál szalmiákszesz keverékével bedörzsölünk, egy ideig állni hagyjuk, és száraz kefével eltávolítjuk a port, végül puha flanelronggyal vagy szarvasbőrrel fényesre dörzsöljük.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?