A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Állati szőr eltávolítása
Állati szőrt ruhánkról legkönnyebben úgy távolíthatunk el, ha tenyerünket gyengén megnedvesítjük, és egy irányban ledörgöljük vele a szőrt. Miután a szőr csak gyapjúholmira, bolyhos dologra tapad, ennek pedig nem árt a víz, ez a legjobb eljárás.

Állati szőr eltávolítása

Állati szőrt ruhánkról legkönnyebben úgy távolíthatunk el, ha tenyerünket gyengén megnedvesítjük, és egy irányban ledörgöljük vele a szőrt. Miután a szőr csak gyapjúholmira, bolyhos dologra tapad, ennek pedig nem árt a víz, ez a legjobb eljárás.

Álmatlanság

Igen gyakran magunktól rájövünk arra, hogy mi az álmatlanság okozója. A kiváltó okok elkerülése is már meghozhatja a nyugodt alvást. Álmatlanságra hajlamosak korán vacsorázzanak, lefekvés előtt tegyenek nagyobb sétákat, ne igyanak feketekávét, erős teát, ne egyenek erősen fűszerezett ételeket. Izgalmas olvasmányoktól tartózkodjanak, ellenben könnyű szórakoztató olvasmányok jó hatással vannak az alvásra. Az ebéd utáni alvásról is le kell mondani. Az esti langyos fürdők (35-36 oC) fél, egy órán át sokszor jó hatással vannak. Gyakran jót tesz, ha lefekvés előtt megiszunk egy csésze kamilla-, hársfavirág- vagy baldriánteát. Az elalvást könynyíti a lefekvés előtti szobatorna. Lefekvés előtt sohase tusoljuk magunkat. A dohányzást nagymértékben csökkentsük.

Árpakávé

Annyira megnedvesítjük a szemeket, hogy 5 százalék víz legyen bennük. Azután megpörköljük, lehetőleg gyorsan lehűtjük, ami legkönynyebben úgy történik, hogy szétteregetjük, és folyton forgatjuk. Ha a pörkölés vége felé 1 százalék cukrot hintünk reá, szebb és jobb ízű lesz.

Ásítógörcs

Ideges, ideggyenge, hisztériás egyéneknél fellépő egymást követő görcsös ásítás. Az ilyen embernél kiválthatja az ásítógörcsöt, ha valakit ásítani lát. Majdnem járványszerű jelleget ölthet ott, ahol nagyobb számú ember van együtt, pl. szállodában. Enyhe nyakmasszázs, mély belélegzés, egy-két korty víz segíteni szokott.

Ásványvíz

Nagyobb mennyiségű ásványvizet, amelyet nem használunk fel azonnal, hűvös pincében, vízszintesen kell lefektetni.

Az Ünnep kiadása, Budapest,

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?