A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Glicerin
Szagtalan, átlátszó édes ízű, mézsűrű folyadék, amely zsírnemű anyagokról válik le szappanfőzés alkalmával. Igen erős vízszívó tulajdonsága folytán hígítás nélkül a bőrt szárazzá teszi, ellenben igen jó bőrpuhító szer, ha megfelelően vízzel hígítjuk.

Glicerin

Szagtalan, átlátszó édes ízű, mézsűrű folyadék, amely zsírnemű anyagokról válik le szappanfőzés alkalmával. Igen erős vízszívó tulajdonsága folytán hígítás nélkül a bőrt szárazzá teszi, ellenben igen jó bőrpuhító szer, ha megfelelően vízzel hígítjuk. Bőrünk puhítására 8 rész glicerint 2-3 rész vízzel hígítunk. Fölöslegessé válik a hígítás, ha a még vizes kezünkre egy pár cseppet teszünk és elkenjük.

Gomba

Ehető gombát csak egész friss, kifogástalan állapotban szabad elfogyasztani. Rothadót feltétlenül meg kell semmisíteni. A szárított gombát is alaposan szemügyre kell venni. A gombaszedés nagy óvatosságot igényel. Csak feltétlenül ismert, kipróbált és bevált gombát szabad szedni. Kétes esetben még mindig ajánlatosabb akármilyen nagy mennyiségű gombát veszni hagyni, mint esetleg veszedelmes fajtát megenni.

Konyhai célokra csak teljesen kifogástalan, fiatal, jó gomba jöhet számításba. A hulladékot vagy régi, nagy gombát a szárnyasoknak kell adni. A tyúkok különösen szeretik táplálékukban a változatosságot, így kapva kapnak rajta. A gombát meg kell tisztítani a földtől, darabokra vágjuk és mérsékelt mennyiségben a tyúkoknak adjuk.

Gomba – szárítva

Nagyon jó ízt ad a levesnek és éppen olyan jól használható főzeléknek is, mint a friss gomba. A szárított gomba rendszerint kissé rágós és azért nem szeretik, de meg lehet puhítani, ha értjük a módját. Már korán reggel meg kell mosni az ebédre szánt szárított gombát, azután edénybe rakni, és forró vízzel leforrázni úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Három óra hosszát hagyjuk a gombát ebben a vízben. Minél jobban lefedjük az edényt, annál jobb lesz a gomba. Mikor az edényből kiveszszük, megint leforrázzuk fövő vízzel. A gomba már forró vízben is szétmállott, most meg éppenséggel úgy megduzzad, mintha friss gomba lenne. A további eljárás ugyanaz, mint a nyári gombafőzeléknél. Kevés vajban pároljuk, ízlés szerint köménymagot, petrezselymet vagy hagymát adunk hozzá s az ízletes gombafőzelék már kész is van. A vizet, melyben a gombát áztattuk, nem kell kiönteni, igen jó ízt ad a levesnek, bátran felhasználhatjuk.

Gombamérgezés

... gyanúja, illetve tünetei esetében igyekezzünk a beteget meghánytatni. A mérgezés az evés után 4-6 órára jelentkezik bódultsággal, hányingerrel, heves kólikával – kínos szomjúság, kiszáradt garat fokozza a beteg roszszullétét.

A gombától mérgezett szembogarai kitágulnak, a beteg elkékül, hideg verejték önti el. Igyekezzünk késedelem nélkül orvost hívni vagy a beteget kórházba szállítani.

Gombatisztítás – champignon

A szár homokos végét levágjuk, azután bő vízben jól megmossuk a gombát. Óvatosan lehúzzuk a fejről a külső bőrszerű héjat, szárát pedig megvakargatjuk.

Úrigomba (medvegomba) – Szárát eldobjuk, kalapját gondosan meghámozzuk, ha a belső barnás réteges rész nagyon puha, kikaparjuk belőle. Azután feldaraboljuk és alaposan megmossuk. Ha apró lyukakat látunk rajta, az férges rész, el kell dobni.

Rókagomba (kenyérgomba) – Alaposan megmossuk, több vízben is, hogy a homokot kiáztassuk belőle. Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen összetörik. Szára végét levágjuk. Késsel hosszában feldarabolva használjuk fel.Csipkegomba – Úgy kezeljük, mint a rókagombát.

Szegfűgomba – Annyira apró, hogy csak jól megmossuk, férgesét kiválasztjuk, eldobjuk. A többit egészben használjuk fel.

Kucsmagomba – Szára végét levágjuk, jól megmossuk és egészben vagy darabolva használjuk fel.

Királygomba és keserűgomba – Mindkét fajtát egyformán kezeljük. Szára végét levágjuk, megmossuk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?