A magyar filmet a Hukkle képviseli

Trencsénteplic. A hagyományokhoz híven ismét június utolsó hetében, 20. és 28. között rendezik meg az Art Film filmfesztivált, amelynek immár tizenegyedik alkalommal csendül fel a nyitószignálja.

Trencsénteplic. A hagyományokhoz híven ismét június utolsó hetében, 20. és 28. között rendezik meg az Art Film filmfesztivált, amelynek immár tizenegyedik alkalommal csendül fel a nyitószignálja. A szemlének a tizedik évfolyama után megváltozott az arculata: új főcíme van, melyet a katalán szobrász és festőművész, Joan Miró ihletett. A koncepciója, küldetése azonban a régi: ez évben is a minőséget prezentálja. Versenyprogramjának fő szekciójába, az Art Fictionbe is olyan produkciókat – nagyjátékfilmeket és a fikciós dokumentumfilmeket – válogattak be, melyek újszerű vizualitás elérésére tesznek kísérletet. A hagyományos másik két versenyszekcióban, a Tényekben rövidjátékfilmeket, a dokumentum- és kísérleti filmeket, Az úton szekcióban pedig főiskolások különböző műfajú munkáit vetítik.

A versenyen kívüli szekciók is számtalan érdekességet és újdonságot kínálnak. Elsősorban az Art Film Fest kategória számíthat nagy érdeklődésre. E reprezentatív programba a világ filmes szemléin díjazott mozgóképek közül soroltak be néhányat: köztük talán a nyitófilm lesz a legvonzóbb, Roman Polanski Oscar-díjas Zongoristája. Ritkán jut el hozzánk mutatóba valami a svájci filmtermésből, Trencsénteplicben az utóbbi évek legjobb svájci produkcióiból is bemutatnak egy csokorravalót. A legjobb kortárs örmény rendező, Don Askarian rendezői profilját vázolják fel örmény, német és holland támogatással készült filmjeinek prezentálásával. Lesz brit filmnap, valamint az idén – az előző évektől eltérően – a szlovák játékfilm is nagy teret kap a trencsénteplici szemlén. A szekciócím – Szlovák idény – is utal arra, hogy a tavalyi esztendő kedvezett a szlovák játékfilmnek: az Art Film programján tíz szerepel. Ahogy a cannes-i filmes mustra, az Art Film is megemlékezik Federico Fellini halálának tizedik évfordulójáról a Zenekari próba szekcióval. Ebben levetítik A hold hangjai című Fellini-opust is, amelynek ez lesz szlovákiai premierje.

Peter Hledík fesztiváligazgató szavai szerint az Art Film az új Európa filmes eseményeinek tartós része kíván lenni. Ezt hangsúlyozza a Legközelebb a határainkhoz szekció is, amelyet azoknak az országoknak a filmkínálatából állítottak össze, amelyek Szlovákiával együtt csatlakoznak az Európai Unióhoz. A magyar filmet ebben a szekcióban Pálfi György sok fesztivált sikeresen megjárt Hukkle című mozgóképe képviseli.

Az Actor’s Mission Award, vagyis a színészi küldetés díját is a környező országok színészei kapják az idei trencsénteplici szemlén. Jiřina Bohdalová cseh színésznő, Jerzy Stuhr lengyel színész, valamint Cserhalmi György neve kerül fel márványtáblán a Dicsőség hídjára. (E hídon már van magyar név: 1998-ban Törőcsik Mari márványtábláját helyezték el itt.) E kitüntetéssel olyan színészeket jutalmaznak Trencsénteplicben, akik jelentős mértékben befolyásolták a világ filmművészetének fejlődését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?