Kultúra

A magyar dráma napját ünnepli a Jókai Színház

Két előadással ünnepli szeptember 21-ét, a magyar dráma napját a Komáromi Jókai Színház: a társulat a Tótékkal szerepel Budapesten, a József Attila Színházban, míg a hazai színpadon a Nomád Nemzedék Társulat vendégjátékát, a Halálra táncoltatott lány című balladafeldolgozást láthatja a közönség.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. szeptember 19. 10:35

Halálra táncoltatott lány
A Nomád Nemzedék Társulat vendégjátékát, a Halálra táncoltatott lányt szerdán láthatja a komáromi közönség (Fotó: Gordon Eszter)

Örkény István Tóték című tragikomédiája az 1967-es bemutató óta a legnépszerűbb magyar drámák egyike. Hatalmas sikerrel játszották szerte a világon, Fábri Zoltán pedig kiváló filmet készített belőle Isten hozta, őrnagy úr! címmel. „A Tóték a háborúról szól, a háború, a diktatúrák értelmetlenségéről, a megfelelés értelmetlenségéről, amikor mindenki mást csinál, mint amit szeretne, tudna vagy akarna csinálni... Amikor elkezdtük próbálni a Tótékat, nyilván hatott rám a jelenlegi háborús helyzet, és egyszer csak az történt, hogy jöttek az emberrel szembe ezek a mondatok, és teljesen átértelmezték azt, amit eredetileg gondoltunk. Ez a történet mára egyszerre komikus, egyszerre tragikus, keserűen abszurd vígjáték lett. És ennek per pillanat nem Örkény az oka, és nem is én” – emelte ki Béres Attila, a miskolci Nemzeti Színház igazgatója, a komáromi előadás rendezője. Az Őrnagy szerepében Oszlík Péter, a nyitrai Andrej Bagar Színház művésze látható, Tót Lajos szerepét Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója játssza, Tótné Molnár Xénia, Ágika Hostomský Fanni, a Postás Fabó Tibor, Tomaji plébános Olasz István, Gizi Gézáné Holocsy Krisztina, Cipriáni professzor Matusek Attila.

A Tóték szeptember 21-én, 19 órai kezdettel látható Budapesten, a József Attila Színházban.

A Halálra táncoltatott lány jól ismert balladai történetét 2021 szeptemberében, Novák Péter rendezésében, Csoóri Sándor halálának ötödik évfordulójára emlékezve mutatta be a Nomád Nemzedék Társulat. „A darab mondanivalója örök érvényűen aktuális. A szerelem csábító édessége, a féltékenység mérge, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység és a gazdagság, a családi hagyományokért hozott észszerűtlen áldozatok örök küzdelme kerül terítékre” – fogalmaznak az alkotók. A látványos, zenés-táncos előadásban a magyar színházi élet olyan közismert szereplői lépnek színpadra, mint Kulcsár Viktória, Bede Fazekas Szabolcs vagy Orosz Ákos, akit a komáromi színház és a budapesti Szkéné közös produkciójában, a Don Juan, vagy az apák kínja című előadás címszerepében is láthatott a közönség. Hozzájuk csatlakoznak a néptáncélet kiválóságai, például Appelshoffer János, Rémi Tünde vagy a Fölszállott a páva korábbi nyertese, Berecz István. Az előadás egyik főszerepét Béhr Márton, a Komáromi Jókai Színház művésze alakítja.

A Halálra táncoltatott lány szeptember 21-én, 19 órai kezdettel látható a Komáromi Jókai Színházban.

A magyar dráma napja a magyarországi és a határon túli magyar drámairodalom ünnepe; 1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, arra emlékezve, hogy 1883-ban szeptember 21-én tartották Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját a Nemzeti Színházban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.