„A magas és mély is egymástól érthetők...”

ĺrta Lao-ce a Tao te kingben. Ez talán valamennyire illik a Jókai Napok idei évfolyamához. Mert hullámzó. Nagyon hullámzó. A színvonal. Egyszer fent, egyszer lent. Ami ebben jó, hogy van fent. Ami kevésbé, hogy van lent.

ĺrta Lao-ce a Tao te kingben. Ez talán valamennyire illik a Jókai Napok idei évfolyamához. Mert hullámzó. Nagyon hullámzó. A színvonal. Egyszer fent, egyszer lent. Ami ebben jó, hogy van fent. Ami kevésbé, hogy van lent. Sokszor van olyan érzése az embernek egy fesztiválon, hogy kiegyenlített a mezőny – mondjuk néhány kivételtől eltekintve. És néha előfordul az is, hogy csak egy-két előadást visz magával haza. A többi feledésbe merül.

Amikor megkérdeztem egyik ismerősömet – akinek ízlésében feltétlenül megbízom –,mire számíthatok a nemesócsai NEFISZ Diákszínpad előadásán, biztató választ kaptam. Ehhez képest csalódottan jöttem ki a Tűvétevőkről. A produkció kicsúszott a színészek kezéből, amit utólagosan annak tulajdonítok, hogy már régen nem játszották a darabot. Maga a történet elég erőltetettnek tűnt – de lehet, hogy csak én nem érzem Illyés varázsát. A Tűvétevők arról szól, hogy tíz ember egy órán keresztül tűt keres a színpadon, ezzel párhuzamosan fut a többi cselekményszál is, amelyeknek a történet törzsét kellene alkotniuk. Ezzel szemben a tűkeresési motívumból lett maga a történet, az igazi drámai cselekmény pedig csak mellékszerepet kapott az előadásban.

A losonci Kármán József Színház évek óta hasonló elven működik. Az amatőr színészektől egészen szokatlan képességű játszók be vannak dobva a színházi térbe egy jó szöveggel. Az pedig a nézőre van bízva, hogy megtalálja a rendezést a darabban. Néha sikeresnek bizonyul a keresés (például a Disznójáték esetében pár évvel ezelőtt), néha pedig kevésbé. A csütörtöki előadás alatt jól meg kellett dolgoznia annak, aki találni akart valamit. Mert most igazán jól el volt rejtve. A losonciak Sóska, sültkrumplija egy két részből álló kamaradarab volt. Remek színészek, remek szöveg. Ezt így nem lehetett elrontani. Véleményem szerint ezek a színészek bármilyen darabot játszhatnának, az előadás bizonyos szempontból élvezhető lenne. Képesek atmoszférát teremteni a színpadon, hiánytalanul, a legtermészetesebb módon ábrázolják az emberi kapcsolatokat, összefüggéseket. Ha a fődíj a színészi játéknak szólna, akkor valószínűleg idén is a losonciak vinnék haza a szlovákiai amatőr színjátszás legnagyobb kitüntetését. (rozbroy)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?