A lentről felfelé vezető úton

Performerek, képzőművészek, filozófusok, költők, táncosok keresik május 26. és 28. között a lentről felfelé vezető utat; a „Pünkösd” ünnepkör segítségével próbálnak meg a reménytelenségből reményt csiholni. Az Ekszpanzió Nemzetközi Kortársművészeti Fesztivál idén lép XIX. évfolyamába, 1989-ben indult el ez az összművészeti vándorlás a váci Görög Templom kiállító-hajójából, és bebarangolja a tágan értelmezett Ipoly Eurorégiót.

A művészet határvidékeit hódító alkotók a Dunakanyaron és a Börzsönyön át, az Ipoly magyar–szlovák oldalán, a Vepor-hegység, vagyis az Ipoly folyó forrásvidéke felé haladva minden évben egy-egy témát választva – de kalandos kacskaringóktól sem visszariadva – faggatják a létezés legapróbb és legnagyobb titkait. Egyszerre vad és meghitt alkotói szeánsszá tágították a résztvevők Platón Lakomáját, Szent Ferenc üzenetét, az Iszlám kultúráját, a Remete, a Táltos-Sámán, a Vár, a Kilátó, az Álom szó szerinti és szimbolikus tematikáját, vizsgálták ősi hagyományok kortárs lehetőségeit, vagy keresték a ma problémáinak múltbeli megfelelőit. A „cselekvő elemzések” idén az egyszerre a vallástörténetben és néphagyományokban gyökerező Pünkösd témakörét járják körül. A főszervező, Németh Péter Mikola költő szavai szerint érdemes kísérletezni a lélek ki- és szétáramlásának megidézésével, a testi-lelki hittitok fürkészésével, hátha a „mélypont ünnepélyétől” sikerül eljutni az „áldott önfelmutatásig”. A Pünkösdi himnusz szavait idézve: „Mosd, amit a szenny belep,/ Öntözd, ami eleped,/ Seb fájását csillapítsd!// Ami dermed, élezgesd,/ ami fagyos, melengesd,/ ami hibás, igazítsd!”

Az Ekszpanzió idén a Galgamentét és a Cserhát vidékét választotta helyszínül. Az „ajándékra várakozásból” próbálnak majd a résztvevők eljutni legalább a „szárnyaszegett feltámadás” állapotába. Május 26-án Aszódon kezdődik a „vigasztalanság lerázása”: 10.25-től a helyi vasútállomáson és a Petőfi Múzeum felé vezető úton, valamint a város elhagyatott helyszínein akcióznak helyi művészek Virágzás – Ének címmel. Délután fél ötkor veszi kezdetét a Galgamente és Aszód jelképes bekebelezése a Petőfi Múzeumban. A megnyitón már hagyományosan Nikolaj Ivanov bolgár multiinstrumentalista, a Közel-Kelet, Európa és a Balkán művészetének, a keresztény és iszlám kultúrkörök kitűnő ismerője énekel és játszik tamburán. Dénes Imre monori képzőművész akciójának alapgondolata „mindnyájan ugyan nem alszunk el, de mindnyájan elváltozunk”, címe pedig Átváltozás. Németh Péter Mikola költő és testvére, Németh Zoltán Pál fotográfus nemrég megjelent közös kötetüket, a Pilinszky János emlékének ajánlott és a mester szellemi öröksége előtt adózó Mistérium Carnale-t változtatják kiállítás-performanszszá – „Pünkösd-Vigíliává”. Az Ekszpanziók elmaradhatatlan része az adott témát a poézis eszközeivel körüljáró versfolyam, melynek mottója idén „ki mindeneket összetart, annál van a Szó értelme”. Személyesen vagy szövegein keresztül jelen lesz Géczi János, Győrffy Ákos, Ladik Katalin, Szűgyi Zoltán, Hubay Miklós, Károly György, Petőcz András, Tőzsér Árpád, Horváth Ödön, Pálfi Ágnes. Zoller Viktória lévai versmondó pedig a Kassán élő költő, Juhász Katalin József Attila „hommage”-át, a Reménytelenült adja elő. A budapesti Kalahári trió, mely zenéjében szintén a kultúrák átjárását példázza, kelet és nyugat zenéjét ötvözi meditatív muzsikájában. Hamvas Béla filozófus életművének gondozója és szakértője, Dúl Antal elmélkedik ezután vallásról és hagyományról. A szabadkai származású body art performer, Triceps vezette Opál Színház pedig az ünnephez kötődő egyik jelképet, a pünkösdi rózsát választotta előadásának kiindulópontjául. Éjjel tizenegy órakor a kitűnő dzsessz-zongorista, Binder Károly zenében idézi meg Pünkösd ünnepét.

Vasárnap a csapat Nógrád felé veszi útját. Magyarnándorban, a kultúrházban és a katolikus templomban délelőtt fél tizenegytől Konczek József költő Ölelhető térség címmel adja elő verseit, Palya Bea Nikolaj Ivanov kíséretében népdalokat és népdalfeldolgozásokat énekel. A 2000-ben nyolc fiatal költő által megalakított Immun Csoport is elmereng az ünnep fölött egy verbális akció erejéig. Terényben az istállógalériában és a Juhhodályban délután öttől folytatódik az Ekszpanzió. Örömhír – 2007 – Árnyakkal címmel negyven magyar, német, román, bolgár, holland képzőművész műveiből nyílik kiállítás. Szlovákiát Jozef Cseres képviseli. Kanalas Éva éneke is felcsendül, ismét meditál a Kalahári Trió, Miklóssy Endre író, esszéista Konszekráció: Az ember mikroteosz? címmel elmélkedik, egy-egy performansszal lesz jelen a különös nevű Titanic El. Mü. Isk. csoportosulás és Kovács István monori akcióművész, akit az érsekújvári Stúdió Erté fesztiválok közönsége jól ismer. A Szárnyak Színháza mozgásszínházi produkciót hoz el a találkozóra, a Pálosok forrásánál pedig a mese- és énekmondó Környei Alíz énekel. Május 28-án a közeli Szandán folytatódik Pünkösd Ünnepe. Egy különleges helyi egyházi szokás tanúi lehetnek a résztvevők. A háromnapos találkozót Tátrai Zsuzsa néprajzkutató elmélkedése és Szabó Sándor gitárművész szertartászenéje zárja a katolikus templomban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?