A legszínesebb moziparadicsom

Jól osztott díjat a tavalyi Karlovy Vary-i filmfesztivál nemzetközi zsűrije. Jean Pierre Jeunet, a Kristály Glóbuszt nyert Amélie majdnem Oscar-díjas lett, hazájában, Franciaországban pedig négy kategóriában vitte el a Césart. Fekete Ibolya Chicója a legjobb rendezés díját kapta, s azóta számos elismerést szerzett a világban.

Jean-Marc Barr ezúttal zsűritagként lesz jelen a karlsbadi fesztiválonZuzana Mináčová felvételeKelet-Európa legrangosabb fesztiválja az idén immár harminchetedszer nyitja meg kapuit a világ filmesei előtt. Karlovy Vary 1994 óta, amikor új időszámítást és új fejezetet kezdett, lerázta magáról a posztkommunista országok évtizedeken át cipelt béklyóit. Felszabadította magát minden politikai teher alól. Egyetlen szempont maradt csak fontos számára: a film. Az alkotás minősége. Karlovy Vary ma már nemcsak a „keleti blokk”, hanem a világ filmes paradicsoma is. Sem Berlin, sem Velence, de még Cannes sem kínál olyan színes palettát, mint Karlsbad. Itt ugyanis mindenki egyforma eséllyel indul a versenyben. A kirgiz filmnek nem kell meghúzódnia a francia film árnyékában, a lengyel ugyanolyan teret kap, mint az angol. A dán, az izlandi vagy éppen a magyar ugyanolyan fontos alkotás a fesztivál művészeti igazgatója szemében, mint a leglátványosabb amerikai produkció.

Eva Zaoralová különböző szekciókban öt magyar filmet válogatott be az idei műsorba. A játékfilmek versenyébe Gulyás Gyula Fény hull arcodra című alkotása került, amelynek története egyszerre lírai és szürrealisztikus. Meghitt és kegyetlen jelenetek, jelen és múlt idejű képsorok váltakoznak a filmben, amely egy veszett csaták után elcsigázott emberpár egymásra találásáról és a túlélésről szól. A dokumentumfilmek mezőnyében az idei budapesti szemle győztese, Almási Tamás Sejtjeink című száztíz perces munkája versenyez, amely két és fél éven át három pár sorsát, pontosabban a gyermekért folytatott küzdelmeiket kíséri nyomon.

Két friss magyar filmet soroltak be a Nyugatról keletre szekcióba. Kamondi Zoltán Kísértések című rendezését (egy nagy bank főkönyvelőnője – Básti Juli – egyedül neveli okos, érzékeny egyetemista fiát, aki megszállottan keresi eltitkolt apját, és egy tízéves cigánylány szerelmében találja meg önmagát), valamint Tolnai Szabolcs Arccal a földnek című alkotását (egy leszereltetett, talán háborút is megjárt színházi kellékes kallódása az ezredforduló mind reálisabbá váló Szabadkáján).

A Variety kritikusainak öt napja elnevezésű sorozatban Miklauzič Bence Ébrenjárók című filmjét vetítik, amely három ember, egy állásából elbocsátott negyvenes, egy reklámlány és egy villanyszerelő hoszszú éjszakáját mutatja be, miközben útjaik többször is keresztezik egymást. Hogy növeli-e a magyar versenyfilmek esélyét Fekete Ibolya zsűritagsága? A választ július 13-án, a díjkiosztás után fogalmazhatjuk meg. A zsűri további tagjai: Rogert Evert amerikai filmkritikus, Jan Malíř cseh operatőr (Kuckók, Süvölvényévek, Az udvari bolond és a királynő), Bibiana Beglau német és Assumpta Serna spanyol színésznő, valamint Jean-Marc Barr, a francia film immár legendás búvára, Luc Besson A nagy kékség című alkotásának főszereplője, aki tavaly már rendezőként is bemutatkozott a fesztiválon. Az idén újabb két saját filmjét hozza magával, és kiemelkedő művészi munkájáért külön elismerésben részesül.

Ami a műsorra tűzött filmek számbeli nagyságát illeti: az idei fesztivál is csaknem háromszáz alkotást kínál, köztük tizennyolc versenyfilmet. A fesztivál első napján a csehek versenyfilmjét, Petr Zelenka Az ördög éve című rendezését láthatja a közönség.

Izgalmas összeállításnak ígérkezik a Horizont szekció. Mike Figgis, napjaink egy legnevesebb angol rendezője a Hotellal lesz jelen a fesztiválon. Két mentális beteg elhagyja a pszichiátriai intézetet: ez a témája az Én, a barátom és Irén című norvég filmnek. A cannes-i fesztivál címmel Henry Jaglom amerikai független rendező forgatott filmet azokról a sztárokról, akik végigmentek már a világ legrangosabb filmes mustrájának vörös szőnyegén.

Cannes, Velence és Berlin díjazott alkotásait is a Horizont sorozat öleli át. Itt lesz Halle Berry, az idei Oscar-díjas Monster’s Ball című filmje, Marc Foster rendezése, amely sokat ad és sokat mutat. Kivégeznek benne egy fekete férfit, öngyilkos lesz a kivégzésnél jelen levő börtönőr fia, majd egymásra talál az özvegy és a rasszista börtönőr, akit Billy Bob Thornton alakít nagyszerűen. Ugyancsak a berlini fesztivál egyik győztes alkotása Andreas Dresen Lépcsőforduló című filmje. Egymásba szeret egy baráti házaspár két tagja. A kapcsolat pár hétig marad csak titokban, a házassági tragikomédia azonban folytatódik. Mi lesz a szerelmesekkel, és hogyan reagálnak a megcsalt felek? A német rendező érezhetően csehes hozzáállással csomózza a szálakat.

Két, Velencében már nagy feltűnést keltett alkotás is szerepel a műsorban. Az Arany Oroszlánnal díjazott Monsoon Wedding című indiai film öt pár szerelmi történetét mutatja be, fittyet hányva tradíciókra és erkölcsi szabályokra. A főszerepben: a kozmopolita Újdelhi. A másik film, Ulrich Seidl Kutyanapok című rendezése a szerelmi vágyódás története Bécs „külső vágányain”.

A Mások keretében csaknem negyven filmet vetítenek majd, ennek fele Ázsiában készült. Bille Eltringham brit rendező filmje, a This is not a love song keményen tálalja két fiatal, észak-angliai gyilkos vesszőfutását. Identitását keresi egy Németországban adoptált koreai fiú a Nem hal, nem hús című filmben. A Shoujyo című japán film idős rendőre egy belevaló bakfisba szerelmes. A kínai Chen Mo és Meiting egy pekingi találkozás története, amelyben hétfőn, szerdán és pénteken a fiú lesz a lány papája, kedden, csütörtökön és szombaton a lány a fiú mamája. (Vasárnap szünnap?)

Kira Muratova, a világhírű ukrán rendezőnő (Rövid találkozások, Hosszú búcsúzások, Végelgyengülés) Karlovy Varyban mutatja be legújabb filmjét, a Csehov-motívumokat. Rendezőként lép közönség elé a fesztiválon az ifjabb Szergej Bodrov, akit eddig színészként ismertünk (Kaukázusi fogoly, A testvér, Kelet-Nyugat). Nővérek című filmjének forgatókönyvét ő maga írta, és egy kisebb szerepben fel is tűnik a vásznon. A nővérek mostohatestvérek, akik sokáig nem igazán szeretik egymást, de amikor a kisebbik lány bajba kerül, együtt menekülnek otthonról, hogy bebizonyítsák: erősebbek, mint a felnőttek.

Két napig Szabó István is jelen lesz a fesztiválon, az Európai Filmakadémia elnöksége ugyanis holnap és holnapután Karlsbadban ülésezik. Szabó István járt már korábban is ebben a festői fürdővárosban. Itt, a Kolonnádon forgatta a Hanussen egyik legszebb képsorát. Az ivócsarnok hatalmas kőoszlopai azóta is visszavárják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?