A legjobb film kategória jelöltjei témájukkal és nézettségükkel is kitűnnek

Los Angeles |

<p>A kilenc filmalkotás, amelyet Oscar-díjra jelöltek, nemcsak témájával hívta fel magára a figyelmet. Ezúttal a nézők körében is népszerű produkciók közül választja majd ki az amerikai filmakadémia tagsága a legjobbat.</p>

 

A tavalyi kilenc jelölt közül egyedül A segítség lépte át a százmillió dolláros jegyeladási küszöböt Észak-Amerikában. Idén öt filmnek is sikerült: Az Argo-akciónak, A nyomorultaknak, a Lincolnnak, a Django elszabadulnak és a Pi életének, további két produkció, a Napos oldal és A bin Laden-hajsza pedig nagyon közel jár a százmilliós bevételhez. A jegyeladások alapján csak a számos fesztiválsikert aratott Szerelem, Michael Haneke osztrák rendező drámája és A messzi dél vadjai című független amerikai produkció lóg ki a sorból.    Az Egyesült Államok és Kanada filmszínházain kívül is népszerűek az Oscar-jelöltek, Ang Lee Pi élete című alkotására világszerte 600 millió dollárért váltottak jegyet a nézők.    Az Oscar-esélyes produkciók mozis sikere elemzők szerint azért is figyelemreméltó, mert témájuk és műfajuk nem feltétlenül illik a kasszasikerek trendjébe. A westernek (Django elszabadul) kimentek a divatból, a kongresszusi politikusok részletekbe menő ábrázolása (Lincoln) szintén nem sorolható a felkapott popcorn-filmtémák közé. És első látásra egy vallási témájú film, ismeretlen fiatal színésszel és digitális tigrissel a főszerepben (Pi élete) sem az a tipikus szuperhősmozi, amelyre özönlene a közönség.     Harvey Weinstein, a Napos oldal és a Django elszabadul című filmeket forgalmazó Weinstein Co. társelnöke az utóbbi húsz év legjobb válogatásának nevezte az Oscar-jelölt munkákat. "Működnek a filmek" - foglalta össze sikerük titkát.     A kínálatot nézve kitűnik, hogy a nagy hollywoodi stúdiók jól reprezentáltak az Oscar-versenyben: a Warner Bros. Az Argo-akcióval, a Universal A nyomorultakkal, a Disney a Lincolnnal, a Fox a Pi életével, a Sony A bin Laden-hajszával szerepel az amerikai filmakadémia szavazóinak listáján.    Hollywood jó évet zárt, az észak-amerikai mozikban 10,8 milliárd dolláros rekordösszeget hagytak ott a nézők, és az eladott jegyek száma három éve először emelkedett némiképp.    "Jó hír, hogy a mozinézők nagy számban ülnek be minőségi filmekre" - mutatott rá Peter Guber producer, az Oscar-díjas Esőembert gyártó Mandalay Entertainment elnöke. Mint hozzáfűzte, nagyon reménykedik abban, hogy az idei sikeres alkotások nyomán több felnőtteknek szóló, gondolatébresztő film készül majd. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az idei moziműsorban azért túlnyomó többségben folytatások, régi filmek újabb változatai, előzményfilmek és sorozatok újabb darabjai szerepelnek. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?