A kullancs nem válogat

Európa számos területe kullancsencefalitisszel fertőzött. Bár nem mindegyik vérszopó vírushordozó, az általa terjesztett betegség, az agyvelőgyulladás sokkal veszélyesebb annál, hogy szerencsejátékként fogjuk fel. Mert bár éveken át akadhatnak ránk olyanok, melyek nem fertőzöttek, egyszer mégis megtörténhet a baj.

Európa számos területe kullancsencefalitisszel fertőzött. Bár nem mindegyik vérszopó vírushordozó, az általa terjesztett betegség, az agyvelőgyulladás sokkal veszélyesebb annál, hogy szerencsejátékként fogjuk fel. Mert bár éveken át akadhatnak ránk olyanok, melyek nem fertőzöttek, egyszer mégis megtörténhet a baj. Az első napsugarak melege előcsalja szálláshelyükről a kullancsokat. Vér – teljesen mindegy állati vagy emberi – kell ahhoz, hogy a lárvából ivarérett egyed fejlődjék ki. Ha a kullancs olyan állat vérét szívja, amely korábban vírushordozó kullanccsal került érintkezésbe, megfertőződik és továbbítja a kórt. Az agyvelőgyulladás tulajdonképpen nem gyógyítható, a szakorvosok csak abban bíznak, hogy lefolyása nem lesz súlyos. Egyetlen megelőzési forma létezik, az oltás megvédi az embert a megbetegedéstől. Mert bár a védőoltásban részesültbe is behatol a vírus, ám a szérum ártalmatlanná teszi. A nem beoltottak szervezetében viszont nem képződnek ellenanyagok, ezért a vírus nagyon gyorsan elszaporodik.

A betegség első fázisa kb. hét nappal a kullancscsípés után kezdődik, és az influenzához hasonlóan zajlik le. Két-négy héttel a fertőzést követően léphet fel a lényegesen súlyosabb második fázis. Az elszaporodott vírusok az agyat támadhatják meg, annak gyulladását idézhetik elő, és elpusztíthatják az agy- és idegsejteket. Magas láz, nagyon erős fájdalmak, eszméletlenség és tartós károsodások, mint. pl. bénulás, depresszió és állandó fejfájás lehetnek a következményei. Minden száz megbetegedésből egy halállal végződik.

A másik súlyos, kullancs által terjesztett betegség Lyme-borreliosis. A védekezés egyetlen módja a kullancs mielőbbi eltávolítása. Ha az ember mégis megkapja a Lyme-kórt, a gyógyítás akkor hatásos, ha késedelem nélkül orvoshoz fordul.

Amint a testünkön felfedezzük a kullancsot – minden egyes kirándulás után vegyük szemügyre főleg a hajlatokat – azonnal távolítsuk el! A veszélyt, hogy megkapjuk az agyvelőgyulladást ezzel nem hárítjuk el, mert a kullancs a bőr átfúrásakor „leadja” a vírusokat. A Lyme-kór átviteléhez azonban hosszabb időre van szükség. Korábban azt ajánlották, hogy a kullancsot el kell kábítani (pl. olaj bőrre cseppentésével), s csak ezt követően kihúzni. Ma az orvosok másképp vélekednek: félő, hogy a vérszopó az őt ért „sokk” hatására a borreliosis kórokozóját nem lassan, hanem azonnal a szervezetbe juttatja. Úgy fogjuk meg a kullancsot – lehetőleg csipesszel –, hogy ne csússzon ki, és a bőrből egyenesen, elfordítás nélkül távolítsuk el. Lehetőleg ne nyomjuk szét, nehogy az állat tartalma a szervezetünkbe jusson – ajánlják az orvosok.

Az oltás három injekcióból áll, háromévenként egy megtartó adag szavatolja a biztos védettséget. Bár a szakértők szerint az első injekció beadását télre kell tervezni – a másodikat 14 nap, 3 hónappal az első után, a harmadikat 9–12 hónapra a második után – még most is van értelme a védekezésnek. Áprilistól október közepéig ugyanis tartani kell a kullancsfertőzéstől nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Horvátországban, Szlovéniában és Lengyelországban is. (erf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?