A krónikus ekcéma különleges formái

Kormos jeligére: „Már vagy 10 éve járok bőrgyógyászhoz, a betegségem neve Lichen rubber planus, Dermatitis seborrhoea. ĺgy van írva, nem nagyon értem. Kaptam viszketés ellen tablettát és krémet is, de csak nem akar elmúlni. Van, amikor a fél testemet elborítja a frissen keletkezett folt. Néha szét tudnám kaparni, de nem szabad. Kérem, adjon tanácsot!”

A Lichen rubber planus a test bőrfelületén és a nyálkahártyákon 1-2 mm átmérőjű, elkülönült, többnyire viszkető bőrgöbök, pörsenések megjelenésével járó, krónikus, vissza-visszatérő, ismeretlen eredetű bőrbetegség, mérsékelten elterjedt. Egyes bőrterületeken különösen gyakori, ezek a csukló vagy alkar hajlító felszíne, a keresztcsonti tájék, a hímvessző, a herezacskó, a lábszár feszítő oldala és a lábfej. A rosszabb vérkeringésű bőrterületeken (lábszár, lábfej) a göbök (papulák) nagyobbak, elődomborodnak. A nyálkahártyákon hópehelyszerű fehér foltok képében láthatók. Általános tünetek, belső szervi elváltozások ezt a bőrbetegséget nem kísérik. Krónikus betegség, tünetei a kezelés ellenére is ki szoktak újulni. Vannak betegek, akiket hosszú éveken át elkísér időnként ki-kiújulva. A gyógyuló lichenes papulák helyén sokáig szürkésbarna pigmentáció marad. E betegség kóroka nem tisztázott, eredetére vonatkozóan csak elméletek vannak. „Autoimmun” mechanizmus, sajátos immunreakció, gyógyszerallergia, idegrendszeri eredet lehetősége is felmerülhet. Az utóbbi mellett szól, hogy a lichen kiütéses jelentkezését gyakran előzi meg lelki trauma (váratlan haláleset, válóper stb.). Kezelés: enyhébb esetek antihisztaminokkal történő viszketéscsillapítás és szteroidkenőcsös helyi kezelés mellett néhány hét alatt spontán is visszafejlődhetnek. Kiterjedtebb és makacs esetekben belső szteroid készítményekkel kezelhető. A betegség nem fertőző, kezelése csak bőrgyógyászra tartozik. Az eczema seborrhoicum a fokozott működésű faggyúmirigyek esetében előforduló, s a legerősebb faggyútermelés területén található, különböző alaktani képet mutató bőrbetegség. Egyéb jelei mellett bizonyos területeken, pld. a hajas fejbőrön, a szemöldökön, a homlokon, az orrcimpákon és a fül mögötti redőn, a törzsön és a hát középső részén különböző mértékben gyulladt alapon, szürkéssárga színű, zsíros, korpás vagy lemezes hámlás látható. A kórok tisztázatlan. Kétségtelen a fokozott faggyútermelés szerepe. A faggyú összetétele normális. Izzadás, parkinsonizmus, cukorbetegség és elhízás hajlamosít rá. Kezelés: fertőtlenítőszerekkel kombinált szteroid krémek, makacs esetekben tenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelés. A betegség nem fertőző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?