A közös haza épülete

ÚJ SZÓ-TUDÓSĺTÁS
Pozsony. Tegnap délután avatták fel a pozsonyi magyar diéta 1802 és 1848 közötti működésének és hajdani székhelyének emléket állító márványtáblát – Darázs Rozália ógyallai szobrászművész alkotását – az Egyetemi Könyvtár épületének falán.

ÚJ SZÓ-TUDÓSĺTÁS

Pozsony. Tegnap délután avatták fel a pozsonyi magyar diéta 1802 és 1848 közötti működésének és hajdani székhelyének emléket állító márványtáblát – Darázs Rozália ógyallai szobrászművész alkotását – az Egyetemi Könyvtár épületének falán. Az emléktáblát Hámori József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Dušan Kováč, a Szlovák Tudományos Akadémia alelnöke közösen leplezte le.

Hámori József ünnepi beszédében egyebek mellett elmondta: „Pozsonyban emléktáblát avatunk a reformkori országgyűlések házának falán, megjelöljük a közös haza egyik mindannyiunk számára fontos épületét. A soknemzetiségű Magyar Királyságban élő népek közös történelmében minden bizonnyal a reformkori országgyűlés jelentette a legfontosabb közös intézményt. Ezzel az emléktáblával, megkésve bár, de megint új, immár európai léptékű reformok korában, az 1918 előtti történeti államkeretek közt együtt élő magyarok, szlovákok, románok, horvátok, szerbek, németek, rutének közös történelmére emlékezünk. A pozsonyi diéta épületének falán ez az emléktábla emlékeztessen mindenkit azokra, akik Magyarország és Közép-Európa megújulásáért, a régióban élő nemzetek polgári jogaiért küzdöttek.”

Az esemény szervezője a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma volt, melyet Biró Ágnes államtitkár képviselt az avatáson. „Az emléktábla elhelyezése nagyon sok ember régi álma volt – mondta lapunknak. – A legutóbbi időszak története úgy alakult, hogy a kultúráért és a sajtóért felelős szlovák–magyar vegyes bizottság decemberi ülésén megegyezett az emléktábla elhelyezésében. Mivel a vegyes bizottság kulturális albizottságának egyik társelnöki posztját jómagam töltöm be, egyezség született, hogy a szlovák kulturális minisztérium elvállalja az emléktábla avatásával járó teendőket. Aktualitását abban is láttuk, hogy ma mind a két ország újra egymás mellett ül az Európai Parlamentben. Ugyanúgy, ahogyan annak idején a történelmi Magyarország nemzetiségeinek képviselői is egy parlamentben foglaltak helyet. Nagyon örültem, hogy az emléktábla-avatás történelmi pillanata ilyen jeles akadémikus történészek részvételével valósult meg. Mert úgy vélem, akkor tudunk majd továbblépni, és az Európai Unióban is igazából akkor fogjuk tudni jól végezni a munkánkat, ha tisztában leszünk a történelmünkkel, és azt mindkét fél vállalni fogja.”

Az emléktábla-avatón részt vettek a történelmi Magyarország területén alakult utódállamok, Ausztria, Horvátország és Magyarország pozsonyi diplomáciai képviselői, Bárdos Gyula parlamenti képviselő, az MKP frakcióvezetője, valamint a szlovák kulturális minisztérium szakosztályainak munkatársai is. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?