A kötőhártya elváltozásáról van szó

Daganat jeligére: „Már évek óta mindkét szememen a szemfehérje belső részén a szaruhártya szélén kis sárgásfehér csomó található, amely főleg nyáron erős napfény hatására begyullad és bevörösödik. Fokozatosan növekszik. Fájni nem fáj és vérezni sem szokott. Mi okozza ezt a daganatot, és napfény hatására elrákosodhat-e ?”

Leírása alapján a csomócska pinguecula vagy kezdődő kúszóhártya (pterygium). Szerencsére ezek nem szoktak elrákosodni.

A pinguecula a kötőhártya mélyebb rétegeinek degeneratív elváltozása. A szaruhártya szélén keletkezik, leggyakrabban az orr felőli oldalon. A szemfehérjén található, előredomborodó sárga foltnak tűnik. Általában háromszög alakú, amelynek csúcsa a szaruhártya szélén van. Gyakran a kötőhártya gyulladásakor vagy bevérzésekor feltűnően bevörösödik.

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobbodik. Elég gyakori lelet porban, szélben, erős napfényben dolgozó embereknél, főleg mezőgazdászoknál, tengerészeknél.

A pinguecula nem okoz látásromlást és nem rákosodhat el, csupán kozmetikai jelentősége van. Műtéti eltávolítása nem szükséges és nem ajánlott.

A kúszóhártya vagy pterygium a kötőhártya és a szaruhártya degeneratív elváltozása. Valójában ereket tartalmazó kötőhártya-kettőzet, amely a szemrésnek megfelelően a szemfehérje orr felőli oldaláról nagyjából háromszög alakban húzódik a szaruhártyára. Általában csak az egyik szemen található. A kúszóhártya feje szürkésfehér és érmentes. A kötőhártyát mint a nyakát vonja maga után. Előtte a szaruhártyán szürkésfehér vonal található.

A kúszóhártya gyakran begyulladhat, ilyenkor tejfehér színe rózsaszínre változik. Fokozatosan növekedhet és befedheti az egész szaruhártyát. Ha a szaruhártya közepét eléri, látásromlást okoz. A gyulladás időbeni eredményes kezelésével terjedése megállítható vagy lelassítható.

A kúszóhártyát csak műtét segítségével lehet eltávolítani. Az esetek nagy százalékában egyetlen műtét elégséges, és végleges megoldást jelent. Előfordulhat azonban, hogy a pterygium kiújul, aminek esélye a műtétek számával emelkedik, ezért az első műtét elvégzése csak akkor ajánlott, ha a kúszóhártya eléri a pupilla szélét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?