A kellemeset a hasznossal

Negyedik alkalommal rendezik meg a dunaszerdahelyi Vállalkozók háza udvarán a Pro Cultura elnevezésű, könyvbemutatóval egybekötött jótékonysági estet. A Vámbéry Polgári Társulás és a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó közös, ma esti rendezvényéről Hodossy Gyulát, a kiadó igazgatóját kérdeztük.

„A jótékonysági estre meghívunk mindenkit, aki egész évben együttműködött a kiadónkkal, szerzőket, támogatókat egyaránt.“ Somogyi Tibor felvételeMilyen megfontolásból rendezték meg első alkalommal a Pro Cultura-estet?

Négy évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy a könyvkiadónknak jót tenne, ha saját szervezésű könyvbemutatókon is bemutathatnánk az egyes kiadványainkat. Arra törekedtünk, hogy szerzőink személyesen is találkozhassanak az olvasóikkal. Ezeken az író-olvasó találkozókon a szerzők műhelytitkaikat is elárulhatják, olyan háttér-információkat is közölhetnek a közönségükkel, amelyeket az esetleg érdeklődéssel meghallgatna. Könyvbemutatókat ugyan korábban is tartottunk, de nem volt egy állandó helyszín, ahol kisebb-nagyobb rendszerességgel találkozhattak volna a kiadó szerzői és a kiadványaink olvasói. Megfordult a fejünkben az is, hogy egy ilyen kezdeményezéssel, kulturális programok, irodalmi estek szervezésével talán még Dunaszerdahely város polgárosodásához is hozzájárulhatunk bizonyos mértékben. Négy évvel ezelőtt egyebek közt azért nyitottuk meg a Vámbéry Irodalmi Kávéházat, hogy rendelkezésünkre álljon egy állandó helyszín programjaink lebonyolításához. Nem sokkal ezután megszületett a Vámbéry Antológia gondolata is, mely azóta minden évben, immár negyedszer is megjelent. A rendszeresen megjelenő antológia egyebek mellett a mi kiadónk által is foglalkoztatott szerzők műveiből nyújt ízelítőt. Az antológia megjelenésének apropóján immár negyedik éve könyvbemutatóval egybekötött jótékonysági estet tartunk, amelyre meghívunk mindenkit, aki egész évben együttműködött a kiadónkkal, szerzőket, támogatókat egyaránt. A Pro Cultura elnevezésű rendezvényeink lehetőséget biztosítanak partnereinknek és barátainknak, hogy elbeszélgessenek egymással, és közösen eltöltsenek egy kellemes estét.

Milyen tapasztalatai vannak a korábbi rendezvényekkel kapcsolatban, milyen fokú érdeklődés mutatkozik az est iránt?

Évente mintegy két-háromszáz részvevője van a rendezvénynek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy minden évben szinte ugyanaz a közönség jelenik meg a Vámbéry Irodalmi Kávéház teraszán megtartott találkozón. Mindez azt igazolja, hogy Dunaszerdahelyen időközben kialakult egy, sajnos egyelőre szűk polgári réteg, melynek tagjai hajlandók közösségi célokat is szolgálni azzal, hogy hajlandók kifizetni a Pro Cultura-estre szóló belépőjegy árát, és pénzbeli felajánlásokat tenni anyagi gondokkal küszködő, fontos feladatokat ellátó intézmények számára, mint például a helyi gyermekotthon. A belépőjegyek árából származó bevétel egy részét nemes célra fordítjuk.

Milyen az emberek adakozókedve?

A politikai rendszerváltás óta eltelt tízegynéhány évben Dunaszerdahelyen is kialakult egy olyan társadalmi réteg, mely rendszeresen pénzbeli vagy egyéb adományokat ajánl fel a különféle támogatásra szoruló szervezeteknek és intézményeknek, általában a helyi kultúra, egészségügy és sport javára. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a lehetséges támogatók szerepét betöltő magánszemélyek, vállalkozók és önkormányzatok száma egyelőre nagyon alacsony. Szinte valamennyi rászorulót ugyanazok az emberek segítik anyagilag. Ezek a személyek, illetve csoportok tiszteletet érdemelnek, hiszen saját nyereségük, vagyonuk egy részét ajánlják fel különféle jótékonysági célokra. Nálunk még nem alakult ki az a Nyugat-Európában már bevett szokás, mely szerint a vállalkozók tevékenységük részeként csak egy bizonyos célcsoportot támogatnak. Ennek köszönhetően szinte minden egyes területnek megvannak a saját támogatói. Szlovákiában ennek még nincsenek meg a hagyományai, egy, országos szinten is csak meglehetősen szűk rétegnek áll módjában szponzorálni valamenynyi rászorulót. Mindenkit ugyanazok támogatnak, éppen ezért a szétosztott pénz összege sem lehet túl magas.

Milyen programokkal várják az est résztvevőit?

Az est folyamán műsorral lépnek fel többek között a helyi gyermekotthon lakói, meghívtuk a magyarországi Princess női zenekart, akik virtuóz hegedűjátékukkal kápráztatják el majd az est közönségét. Hazai előadóművészek is szórakoztatják a résztvevőket: Tilajcsik Imre és Molnár Ali hegedűművészek egyebek mellett komolyzenei darabokat adnak elő. Különböző díjakat is kisorsolunk, tartunk árverést is, amelynek bevételét szintén a gyermekotthon javára ajánljuk fel. Az antológiát Zalán Tibor költő mutatja be. Éjfélkor Miklósi Péter, a miniszterelnök-helyettes szóvivője és személyes tanácsadója mond beszédet. Az esten előreláthatólag jelen lesznek többek között a Magyar Koalíció Pártjának egyes képviselői, valamint a hazai magyar könyvkiadás és média jelentős szereplői is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?