A Kárpát-medence szárnyvonalain

Virtuális utazásra invitálja az olvasót a zömében vasúti történetekből, elbeszélésekből, vallomásokból, regényrészletekből álló antológia. Nemcsak tematikailag, hanem a szerzők hovatartozása szerint is csoportosították, válogatták a szerkesztők az egyes, olykor-olykor legendásnak számító történeteket.

Virtuális utazásra invitálja az olvasót a zömében vasúti történetekből, elbeszélésekből, vallomásokból, regényrészletekből álló antológia. Nemcsak tematikailag, hanem a szerzők hovatartozása szerint is csoportosították, válogatták a szerkesztők az egyes, olykor-olykor legendásnak számító történeteket.

Az első részben – Veszteglés a sötétben – többek között Tamás Mihály, Márai Sándor, Szalatnai Rezső és Peéry Rezső kisprózáit olvashatjuk. Inkább a szomorkás hangvételű, borongós kedélyű szövegek jellemzik a kötet prózaanyagát. Nyomon követhetjük a 20. század történelmi sorsfordulóinak visszásságait, eseményeit. Közben-közben megállhatunk egy-egy Trianon utáni kisváros állomásán, megihatunk egy krigli sört vagy egy nagyfröccsöt a füstös restiben. Aztán folytathatjuk tovább utunkat akár Kárpátalja dombságain, akár Erdélyország napsütötte lankáin, vagy a Felvidék hófödte hegyvonulatai alatt rázkódhatunk a kényelmetlen fapadozaton. De még mindig jobb ez, mint a kitelepítő vonat tehervagonjában zötykölődni.

Zömében az erdélyi írók képviseltetik magukat a kötetben útleírásaikkal. Hazai szerzőinkre a Vakvágányon részben találhatunk rá. Konkrétan Monoszlóy Dezső, Dobos László, Ébert Tibor, Grendel Lajos, Vajkai Miklós, Hogya György és Fábián Nóra egy-egy kisprózájára. A Pozsonyban született Ébert Tibor Magyarországon telepedett le a diszkriminációs években, drámai abszurdjaival Franciaországban aratott sikert. A Jób könyve c. regénye 1991-ben látott napvilágot, melyben szülővárosáról és ifjúkoráról tesz vallomást. Bocatius Jánosról, Klapkáról, Bartókról és Esterházy Jánosról írt drámát. A kötetbe beválogatott A vonat című elbeszélés Ádám paradicsomába kalauzolja el az olvasót. Merész, szabad asszociációs anakronizmus hatja át a szöveget. Végül Ádám kételyeivel zárul az abszurd történet: vajon tényleg az angyalok és a többi bibliai hős utazott végig a nyugatról keletre tartó, paradicsomon végighaladó 36 vagonos szerelvényben?

Úgy gondolom, minden korosztály talál kedvére való olvasmányt a Kárpát-medencében született és élő prózaírók elbeszéléseit, regényrészleteit tartalmazó antológiában.

A válogatás előszavának íróját, Pomogáts Bélát idézve: „A jelen könyvben olvasható elbeszélések, regényrészletek és önéletrajzi visszaemlékezések vagy vallomások is úgy beszélnek az utazás tapasztalatairól, vagy úgy érintik a magyar szárnyvonalakon szerzett élményeket, hogy közben képet adnak a magyarság történelmi tapasztalatairól, XX. századi keserves élményeiről is.”

(Present Könyv- és Lapkiadó, 1999)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?