A jó szomszédságért

Hamarosan az Európai Unió polgárai leszünk.

Hamarosan az Európai Unió polgárai leszünk. Hogy nemcsak mi, az unió kapujában európaiságunk biztos tudatában, türelmetlenül toporgók várjuk a csatlakozást, jelzi a tény is, hogy Ausztria egy nagyszabású, közösen megszervezett kulturális programmal köszönti szomszédai, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovénia május elsejei belépését . A jó szomszédság művészete elnevezésű, holnap kezdődő rendezvényt az osztrák kancellári hivatal kezdeményezésére a KulturKontakt Austria szervezi. A felsorolt országok képzőművészei a csatlakozással kapcsolatban, annak tiszteletére készített alkotásaikat hét különböző helyszínen mutathatják be. A programsorozat egyedi és rendhagyó voltát igazolja, hogy a kiállítások helyszínéül hét pályaudvar szolgál majd.

A különös hangulatú művészeti bemutatókkal holnaptól május 31-éig találkozhat majd az utazóközönség a bécsi déli, a grazi, a villachi, a ljubljanai, a szombathelyi, a ligetfalui és a brünni pályaudvarok épületében. Bécsben, Ligetfaluban és Brünnben holnap nyílik a kiállítás. A projekt jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a császárvárosi megnyitón jelen lesz maga Wolfgang Schüssel osztrák szövetségi kancellár is, ezzel is jelezve, hogy Ausztria számára – az Európa közepén elfoglalt földrajzi helyzeténél, valamint a kelet- és délkelet-európai térséggel szerzett történelmi tapasztalatainál fogva – különleges jelentőséggel bír az összeurópai egyesülési folyamat. „Megszűntek a határok: itt az idő, hogy (újra) fölfedezzük közös értékeinket, és fölszámoljuk a fejünkben még meglévő korlátokat. A művészetnek megvan hozzá az ereje, hogy nemzeti határokon felülemelkedve serkentse a párbeszédet. A jó szomszédság művészete című kiállítás mögött így politikai vízió rejlik: egy egyesült Európa képzete, egy olyan földrészé, ahol minden állam megőrzi saját identitását és kultúráját, s ezáltal gazdagítja az egész kontinens kultúráját és identitását is” – üdvözölte a kancellár a kiállítás gondolatát.

Szlovákiát Erik Binder és Lucia Nimcová képzőművészek képviselik majd. Nimcová Secrets című, fotográfiákat felvonultató installációját helyezte el a ligetfalui pályaudvaron. Mi több, ezt egy időben a brünni, a bécsi és a ljubljanai, kiállításra elzarándokolt művészetbarátok is megtekinthetik, mivel a tervek szerint élő videokapcsolat köti össze majd a felsorolt helyszíneket. Az installációhoz használt fotográfiák az egyes pályaudvarok hangulatát tükrözik.

Erik Binder Interwall című projektjét mutatja be. A projekt a közreműködő országok nyelvein írt versek, címszavak és szólásmondások segítségével avatkozik be a pályaudvar terébe. Célja egyfajta „szótár” létrehozása. (ervé, e)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?