A hetedik Opusról

<p>Antik szerelmes és erotikus versekkel kezd az Opus 7, a folyóirat idei negyedik száma: a terjedelmes összeállítás négy szerző költeményeit hozza Csehy Zoltán fordításában.</p>

A szerzők neve szerinti ábécérend okán Arkhilokhosz kétsorosa (Bérc fügefája) vezet a csemegepiacra: „Bérc fügefája! A varjak mind rólad csemegéznek. / Pásziphilé, kóbor férfiaké a fügéd.”
A Közelmúlt címet kapta az a kritikai három dolgozat, melynek szerzői (Beke Zsolt, Jitka Rožňová és Szalay Zoltán) a szlovákiai magyar kiadók tavalyi szépirodalmi és irodalomtudományi könyveit értékelik. Az értékelések mindegyikét elfogultság nélkül ajánlom mindenkinek; ezenfelül elfogultsággal Beke Zsolt szövegét: műfajából, az értékeket és hiányukat egy-két jellemző példával illusztráló kritikai szemléből a legjobbat hozza ki pontos, tömör, minden tekintetben nagyon korrekt mondataival.
A Horizontok című rovatba Kulcsár Ferenc versei, Bárczi Zsófia novellái, Vörös István versei és egy SF-monológ került; ez utóbbi (Pjotr Hrumov: Ugrás az űrbe; H. Nagy Péter gyűjtése) már a következő, a Spilstream rovatba vezet. Ebben két tanulmány olvasható: Szamosi Gertrudé (Szubjektum és hatalom diskurzusai A Gyűrűk Urában) és Kelemen Zsolté (Az Unheimlich-manőver, avagy A kísérteties fogalma Philip K. Dick művein keresztül, a lacani pszichoanalízis tükrében). Másodszori előfordulásában a Horizontok rovatcím további verseket és kisprózákat elegyít. Zsille Gábor versciklusát (Tranzit Felvidék), Veres István novelláját, Iancu Laura két versét és Fehér László novelláját. Elfogult különajánlat: In memoriam nyalogatós kutyus.
Végül a Palimpszesztben Dobsony Erzsébet tanulmánya (Schein Gábor prózaversei „másként”), valamint Cserman József (a Lepipálva. Tanulmányok a krimiről című tanulmánykötetről) és L. Varga Péter recenziója (J. K. Rowling Bogar bárd meséi című kötetéről) kapott helyet, s itt mutatja be a folyóirat aktuális számának képanyagául szolgáló Farkas Roland-művészetet Hushegyi Gábor.
Csakúgy, mint eddig, a második évfolyamnak is van kiemelhető melléklete, ezúttal huszonnégy oldalnyi, melyben az idén kerek születési évfordulójukat ünneplő szlovákiai magyar szerzőket köszönti Szalay Zoltán (Bereck Józsefet köszönti), Grendel Lajos (Dobos Lászlót), Kocur László (Duba Gyulát), Ardamica Zorán (L. Erdélyi Margitot), Németh Zoltán (Fónod Zoltánt), Bodnár Gyula (Kövesdi Jánost), Tóth László (Lehocky Terézt), Vajda Barnabás (Popély Gyulát), Bárczi Zsófia (Révész Bertalant), Keserű József (Szeberényi Zoltánt), Z. Németh István (Tóth Elemért), Csehy Zoltán (Tőzsér Árpádot) és Sánta Szilárd (Zirig Árpádot).
A címlapon Farkas Roland performansza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?