A hagyományt és a modernitást ötvözik

Párizs. Nosztalgiázás helyett a hagyomány és a modernitás ötvözésének jegyében ünnepli évfordulóját a tegnap este megkezdődött 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre hollywoodi sztárok fémjelezte szuperprodukciók és igazi művészfilmek vegyesen kaptak meghívást.

Párizs. Nosztalgiázás helyett a hagyomány és a modernitás ötvözésének jegyében ünnepli évfordulóját a tegnap este megkezdődött 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre hollywoodi sztárok fémjelezte szuperprodukciók és igazi művészfilmek vegyesen kaptak meghívást.

A hivatalos versenyprogramban – amelybe 95 ország 1615 alkotásából válogatták be a szervezők a fődíjért versengő 22 alkotást – mutatják be május 23-án a rendező és a film alkotóinak részvételével Tarr Béla A londoni férfi című filmjét.

A berlini, velencei és torontói mellett a világ legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja a tavalyi zsűrielnök, a kínai Vong Kar-vaj (Wong Kar Wai) európai költségvetésből készült első amerikai filmjével, a My Blueberry Nights-szal nyitotta meg kapuit, a főszerepben Norah Jonesszal. Az amerikai dzsesszénekesnőnek ez az első filmszerepe. A megnyitó ünnepség háziaszszonya Diane Kruger német színésznő volt.

A francia filmfesztivál egykori amerikai felfedezettje, Quentin Tarantino – aki 13 éve a Pulp Fictionnel elnyerte az Arany Pálmát – rendezőként és operatőrként a Death Proof (Halálbiztos) című horrorfilmjével érkezik Cannes-ba.

Korábbi fődíjasok közül meghívást kapott még a szerb Emir Kusturica (Zavet/Promise Me This), az amerikai Gus Van Sant (Paranoid Park) és a szintén amerikai Joel és Ethan Coen (No Country for Old Men).

Tizenegy rendező alkotása viszont először versenyezhet az Arany Pálmáért. A szervezők nem titkolt szándéka szerint ők fémjelezik a filmművészet jövőjét: Tarr Béla mellett többek között a román Cristian Mungiu (4 Luni, 3 Saptmamini si 2 Zile/Négy hónap, három hét és két nap), az orosz Andrej Zvjagincev (Izgnanyije/The Banishment) és a török származású német Fatih Akin (Auf der anderen Seite/The Edge of Heaven).

Francia részről három olyan rendező kapott meghívást, akik először versenyezhetnek Cannes-ban: Catherine Breillat (Une vieille maitresse/ Egy régi szerető) kosztümös filmje, Christophe Honoré Les Chansons d’amour (A szerelmi dalok) című zenés filmje és az amerikai Julian Schnabel A búvárharang és a pillangó című alkotása Johnny Depp-pel a főszerepben, amely Jean-Dominique Bauby önéletrajzi művéből készült.

A cannes-i fesztivál – amely kezdetekben az olasz filmeket tette népszerűvé, később a francia új hullámot, majd a hetvenes-nyolcvanas években a kelet-európai filmművészetet fedezte fel a világ számára –, az elmúlt években a zsánerfilmek felé nyitott, idén pedig igazi különlegességnek ígérkezik Marjane Satrapi az iráni iszlám forradalomról szóló önéletrajzi képregénye alapján készült Persepolis című animációs filmje.

A műfaji újdonságok mellett azonban Hollywood sem marad ki az idei mustrából. Versenyen kívül kerül bemutatásra május 21-én Michael Winterbottom Mighty Heart (Erős szív) című filmje, melynek vetítésére Cannes-ba várják a hollywoodi álompárt, Angelina Jolie-t és Brad Pitt-tet is. A „legszenzációsabb” pillanat azonban május 24-én várható, amikor is Steven Soderbergh Ocean’s Thirteen (A játszma folytatódik) című alkotásának világpremierjére kerül sor Catherine Zeta-Jones, George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Don Cheadle, Al Pacino és Andy Garcia részvételével.

A cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát május 27-én adják át. A nemzetközi zsűri elnöke Stephen Frears brit rendező.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?