A gitáros csodafurulyás

Özönlenek a helyi és a környékbeli iskolák gyerekei a dunaszerdahelyi művelődési házba, annyian vannak, hogy még a zsűri helyét is elfoglalják. Az utolsó napon a bábosok és a népi szerkesztett játékok képviselői vannak soron. S ahogy az előző napon, úgy most is kitesznek magukért a bábosok, három remek előadást is láthatunk.

A harkácsi Pimpó előadásának egyik jeleneteKiss Gábor felvételeA pozsonyeperjesi Ugri-Bugri Ágh Erzsébet rendezésében a Csodafurulyás juhász történetét mutatja be igen szép bábokkal. Különösen a négy bárány remek munka, nem csoda, hogy vetekednek érte a tolvajok. Viszont nem tudom meg, hogy milyen viszonyban van egymással a nagyságos földesúr és a kalmár. Az előadásnak vannak kisebb ritmusproblémái is, a legvégén a furulya hamarabb szólal meg és a szereplők előbb perdülnek táncra, mint a furulya a juhász száját elérné. A műsorvezető előadást követő, a hangszert firtató, játékos kérdésére az egyik kislány a gitárt nevezi meg. Hiába no, modernebb korban élünk ma már. Viszont a gyerekek számot adnak a szünetben ének- és tánctudásukról is, a műsorvezetők alig győzik őket jutalomcsokival. Az Ugri-Bugri után a harkácsi Pimpó (más tájakon pimpimpáré, pitypang vagy gyermekláncfű) következik, mely 2000-ben alakult Dolinsky Irén és Vezérné Gonda Klára vezetésével, s az utóbbi években sikert sikerre halmoztak. Az elmúlt napokban Budapestre is eljutottak egy bábos konferenciára. A csoportban elsősök, de még kilencedikesek is vannak, s a többséget alkotó kisebbek kedvéért két mai kortárs állatmesét választottak a lusta rókáról, aki szájtátva várja a sült galambot és az erdő fáit gyógyító harkályról, aki kukacokkal veszi fel a harcot, de egy nagyképű nyúlmamával is pörlekedni kényszerül. Nagyon tetszik, hogy a máskor oly rút kukacokat itt szintén emberi humorral ábrázolják. Különösen a legkisebb, legszerencsétlenebb kukaccal rokonszenvezek. Mennyi csillogó szempár a nézőtéren! A diószegi Diócska A brémai muzsikusokat mutatta be, amelyben a bábok kisebb szerephez jutottak, de remekül oldják meg a paraván mögötti némajátékot, míg a felsővámosiak Rebro Ágota vezetésével A csillagszemű juhászt mutatták be; az ismert változatot, paraván előtt némileg átalakítva. Szépek a szögletes, emberméretű bábok, emberszabásúak az alattvalók, de nem derül ki, hogy a gyémánttó hogy érhet többet a királyságnál, ha az is a királyság része. A végére maradtak a népi szerkesztett játékok, amely amolyan kakukktojás is ezen a fesztiválon. A négy csoportból háromnak nem sok köze volt a klasszikusan értelmezett, szerkesztett népi játékhoz, inkább gyerekjátékok füzérét láttuk. A dunaradványi Gézengúzok a régi malmos hagyományokat dolgozzák fel korhű díszletben és ruhákban, plasztikus eszközökkel. A bélyi Gyöngyöcske, a feledi Kis Boglárka és a losonci Pitypang láthatólag a meglévő folklórműsorukat redukálták le erre az alkalomra.

A XXXI. Duna Menti Tavasz lassan véget ér. Sajnos, csak az előadások idézték meg egy pillanatra a régi hagyományokat, az, ami a színpadon kívül történt, nem sok bizalomra ad okot. De erről majd a hétfői összefoglalóban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?