„...a forrongások korát éljük”

A reneszánsz líra mesterére, az európai rangú költőre, drámaíróra, Balassi Bálintra emlékezik a folyóirat legújabb száma a költő születésének 450. évfordulója alkalmából. Közli a lap Júliához írt egyik szép versét, Tőzsér Árpád pedig a drámaköltő Balassi Bálintot méltatja tanulmányában.
„...a forrongások korát éljük..

A reneszánsz líra mesterére, az európai rangú költőre, drámaíróra, Balassi Bálintra emlékezik a folyóirat legújabb száma a költő születésének 450. évfordulója alkalmából. Közli a lap Júliához írt egyik szép versét, Tőzsér Árpád pedig a drámaköltő Balassi Bálintot méltatja tanulmányában.

„...a forrongások korát éljük...” címmel terjedelmes beszélgetést közöl a lap Pomogáts Béla irodalomtudóssal, a kisebbségi irodalmak és kultúra amolyan „egyszemélyes intézményével”, akinek nemcsak szívügye a kisebbségi magyarság helyzete, hanem immár másfél évtizede munkahelyi kötelessége is. Pomogáts – aki a napokban ünnepli hetvenedik születésnapját – képzeletben bebarangolja élete fontosabb állomásait, nem feledkezve meg a kortárs magyar irodalom mai gondjairól, az írószervezet válságáról vagy az irodalomtörténet-írás problémáiról. Meggyőződéssel vallja, hogy a kisebbségi magyar irodalmak – tehetséges képviselőikkel! – már a nyolcvanas években „jótékonyan betagozódtak a magyar nemzeti irodalom egészébe”. A politikai érdekek mai közéleti megnyilvánulásaival kapcsolatban nem rejti véka alá, hogy „a politikai elit rátelepedett a kultúrára és ezen belül az irodalomra is, hovatovább nem az számít, hogy ki milyen szellemi értékeket produkál, hanem hogy melyik párt vagy pártvezér környezetéhez tartozik. Közismert dolog, hogy a magyar (magyarországi) irodalom korábban oly magas erkölcsiséggel működő lelki egysége felbomlott, holott ennek az egységnek igen nagy szerepe volt a diktatórikus rendszer ellen viselt küzdelemben, és irodalmunk ma a pártérdekek kiszolgáltatottságába került”. Szomorú és sajnálatos, hogy a „szekértáborok” ereje a meghatározó, s „az Ész és Erkölcs tehetetlensége ejt kétségbe a vak Ösztönökkel szemben” – idézi Pomogáts Béla Babits Mihály szavait Az írástudók árulása című vallomásos esszéjéből.

A szépirodalmi rovat közöli Gál Sándor, Öllős Edit és Kulcsár Ferenc verseit, Aich Péter A hágó, továbbá Százdi Szatkó Zsolt Orhosz, a vak szobrász című elbeszélését. Bemutatkoznak a bölcsészkar versszemináriumának hallgatói, Dobry Judit, Csernák Annamária, Papp Melinda, Mezei Anita, Vaszily Tímea és Csölle Zsuzsa. Duba Gyula Mednyánszky László festőművész munkásságát hozza emberközelbe egy kiállítás kapcsán, Szeberényi Zoltán pedig Dobos László Egy szál ingben című regényét ajánlja az olvasóknak. A regény a közeljövőben jelenik meg újra a Madách-Posonium Kiadó Magyar Antaeus Könyvek sorozatában. Vajda Barnabás Elek Tibor Fényben és árnyékban című kötetét mutatja be, Popély Gyulától pedig A szervezkedő felvidéki magyar pedagógustársadalom című tanulmányának befejező részét közli a folyóirat. A lapszámot Mednyánszky László ceruzarajzaival illusztrálták. (zssolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?