A fiatalok egy nyelvet beszélnek

Aki lemaradt az Asian Dub Foundation pozsonyi koncertjéről, a Szigeten pótolhatja a mulasztást, aki pedig ott volt az Aréna Színházban, összehasonlíthatja a kamara-fílinget a nagyszínpadi jelenléttel. A világ legtöbbet turnézó indo-dub-electro művészkommandójának két tagjával Pozsonyban beszélgettünk, nem csak zenéről.

„Valamennyi dalunk abból az érzésből táplálkozik, hogy milyen második generációs ázsiainak lenni Londonban” Dušan Knap felvételeTalán nem túlzok, ha azt mondom, ti vagytok a Londonban élő második generációs ázsiai fiatalság szellemi vezetői, azzal együtt, hogy sehogy sem fértek bele abba a képbe, amely bennünk az indiai emberekről él. Amíg nem hallottam a zenéteket, azt hittem, az indiaiak csendes, visszahúzódó emberek. Ti ehhez képest elég harciasan politizáltok...

Pandit G.: Örülök, hogy sikerült valamelyest lerombolnunk a sztereotípiákat. Persze nem vehető egy kalap alá az egész közösség, több ázsiai nemzet képviselői élnek ma Nagy-Britanniában, ezek kulturálisan is külön csoportokat alkotnak. Csakúgy, mint az európai kisebbségek. Ezért nem tanácsos az „ázsiai” jelzőt használni, még akkor sem, ha a többségi nemzetnek ez kényelmesebb. Mostanában azonban új sztereotípiák kezdenek kialakulni. Ha muzulmán vagy, máris fundamentalistának, potenciális terroristának titulálnak, és begyömöszölnek egy skatulyába. A feketék fokozott rasszizmussal találják szembe magukat, ezt úgy látszik, nem lehet megszüntetni. Aztán ott vannak a menekültek, a koszovóiak, a kurdok, az afgánok, akiknek még csak most keresik a megfelelő „fiókot”.

Szerintetek rosszabbodott a helyzet a háborús időszak óta?

Pandit G.:Inkább valamiféle intézményesedést látok. A menekültügyi hivatalok mindenütt szigorítottak az ügymeneten, az antiterrorista intézkedések miatt sok ártatlan embert molesztálnak, a rendőrség lépten-nyomon igazoltatja őket a sötétebb bőrszínük miatt, a munkáltatók pedig nem vesznek fel menekülteket. Ez nem csak Nagy-Britanniára jellemző, Brüsszelben is szigorú rendeleteket hoztak. Az ázsiaiakkal Európa-szerte éreztetik, hogy másodrendű állampolgárok, akár gazdasági, akár politikai okokból vándoroltak ide. Nos, ez ellen kívánunk tiltakozni a zenénkkel.

Dr.Das: A sajtó is besegít az új sztereotípiák kialakításába. Az emberek egyszerűbben kategorizálhatóak, ha címkét ragasztunk rájuk.

Mi a helyzet a zenei sztereotípiákkal? Ezek alakításába is besegít a sajtó?

Dr.Das: Természetesen. A szaklapok mindenkit előre gyártott stílusskatulyába igyekeznek begyömöszölni, hogy könnyebben viszonyíthassák a zenéjüket a már meglévő dolgokhoz. Ha azt mondom: ázsiai zene vagy afrikai zene, az ugyanúgy nem jelent semmit, mintha azt mondanám: európai zene. Az európai embernek mégis beugranak a sajtó által beléje sulykolt zenei sztereotípiák. A turisták által kedvelt országokban erre még rá is játszanak, eredeti népzeneként árulnak műanyag bóvlizenét a külföldieknek, igazodva az európai fejekben róluk élő sztereotípiákhoz.

Pandit G.: Ha valaki az Asian szó miatt veszi meg a lemezünket, igencsak meglepődik. Agresszív, hangos, elektronikus alapú zenét hall, amit csak itt-ott tarkítanak népzenei hangminták.

Mexikótól Japánig sok helyen felléptetek már, Indiát azonban kihagytátok. Féltek az ottani reakciótól?

Pandit G.: Nem, mi semmitől sem félünk! Egyrészt arról van szó, hogy Indiában még nem érett meg a helyzet egy Asian Dub Foundation-turnéra. Másrészt valamennyi dalunk abból az érzésből táplálkozik, hogy milyen második generációs ázsiainak lenni Londonban. Nem valószínű, hogy ezt megértené az ottani közönség, ráadásul a dalaink angol szövegűek. Sajnos gyermekkoromban lusta voltam megtanulni apámtól őseink nyelvét...

Dr.Das: Velem is ugyanez a helyzet. Persze zeneileg sokat merítünk az indiai dallamvilágból, hiszen kiskorunkban állandóan ezt hallottuk otthon. Mindenféle lemez volt a szüleink gyűjteményében, a klasszikusoktól a népzenén át a filmdalokig. Ott voltak persze a musicalek és Frank Sinatra is, úgyhogy sokféle hatás ért minket. Aztán bennünket is elért a punkhullám, később pedig az underground tánczene. Ezekben a stílusokban találtuk meg a lázadás, a véleménynyilvánítás formáit. A fiatalok szerencsére az egész világon egy nyelvet beszélnek. Az az érdekes helyzet állt elő, hogy angliai koncertjeinken egy ideje többségben vannak a fehér srácok.

Az ázsiai srácok sorsát viszont olyannyira szíveteken viselitek, hogy ADFED néven művészeti iskolát alapítottatok számukra Londonban.

Pandit G.: Igen, sőt egy ideig mi magunk tanítottuk őket zenélni különböző hangszereken, programozni és szövegeket írni. Aztán már tanárokat alkalmaztunk, jelenleg pedig csak a fenntartást finanszírozzuk, illetve igyekszünk oda irányítani a támogatásokat a világ minden tájáról.

Dr.Das: Tulajdonképpen már két középiskola működik, Kelet-Londonban is beindultak a foglalkozások. Az intézmény struktúráját mi találtuk ki, fontos, hogy a hagyományos tantárgyak mellett az ázsiai országok kultúrájával, tradícióival, történelmével is megismerkedjenek a diákok. És nem utolsósorban megtanulnak zenélni.

A zenéléssel jobban boldogul ma egy ázsiai srác Londonban?

Dr.Das: Nem lesz minden végzősből profi zenész, de megtanulnak közösségben dolgozni. Sokan a számítógépes szakmában helyezkednek el, mert a zenei programozás elsajátítása közben szinte észrevétlenül megtanulják kezelni a gépet. Az apró sikerek motiválják őket, önbizalmat adnak nekik. Néhányan nálunk kaptak kedvet az egyetemhez.

Pandit G.: Mindenesetre kezdenek magukkal valamit, nem az utcán csavarognak. Kisebb a veszélye annak, hogy bűnözőkként végzik. Sok közöttük a hátrányos helyzetű, szegény családból származó gyerek, akik a többségi társadalomtól esélyt sem kapnak, vagy ha igen, értésükre adják, hogy másodrendű állampolgárok. A mi iskolánkban a sajátjaik között lehetnek, ázsiai származású tanárok felügyelete alatt. Reméljük, segíteni tudunk nekik talpra állni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?