A fertőzöttek társadalma

Elkészült az HBO mozicsatorna által gyártott hatrészes sorozat, az Angyalok Amerikában, amely a 90-es évek Amerikájának a szexualitás, a család, a vallás, a rasszizmus és a politika kérdéseivel kapcsolatos őszintétlenségét ábrázolja Tony Kusher kétrészes drámája nyomán.

Elkészült az HBO mozicsatorna által gyártott hatrészes sorozat, az Angyalok Amerikában, amely a 90-es évek Amerikájának a szexualitás, a család, a vallás, a rasszizmus és a politika kérdéseivel kapcsolatos őszintétlenségét ábrázolja Tony Kusher kétrészes drámája nyomán. Érzékletes és megindító társadalomkritika a korról, amelyben az AIDS első megbetegedéseit regisztrálják a Ronald Reagan vezette Egyesült Államokban.

Még alig fejeződött be a hat részből álló, Mike Nichols (Diploma előtt) által rendezett filmsorozat forgatása, máris több televíziós csatorna jelezte vásárlási szándékát. A brit Channel 4 jövőre tűzi műsorra a filmet, amely olyan neves színészeket vonultat fel, mint Al Pacino (Roy Cohn), Meryl Streep (Hannah), Emma Thompson, Michael Gambon vagy Simon Callow.

A drámák középpontjában két vírusfertőzött férfi áll. Prior józan értékítéletű, kedves és szeretetre méltó ember, akit kínzó látomások gyötörnek – elhunyt őseinek szellemképei kísértik, angyalok jelennek meg előtte, akik kiválasztottnak, prófétának titulálják, miközben ő maga attól tart, hogy csupán elborult elméje űz kegyetlen játékot vele. Roy Cohn, a dráma másik – a való életből vett – főszereplője egy minden hájjal megkent manipulátor, vérbeli politikus, aki nem hajlandó tudomást venni betegségéről, mivel úgy gondolja, hogy annak kizárólag a jelentéktelen, akaratgyenge emberek eshetnek áldozatul. A mű nemcsak a betegek, hanem tágabb környezetük küzdelmét – vagy épp megalkuvását – is bemutatja a legyőzhetetlen betegséggel szemben, rávilágítva a társadalom egyes tagjainak előítéletességére, képmutatására.

Belize, az afroamerikai homoszexuális ápoló és Hannah, a fia házasságának megmentésén fáradozó mormon asszony, egyben Prior egyik legfőbb támasza, a dráma legtisztább és leghitelesebb alakjai. Belize érdekektől mentes áldozathozatalával szemben áll Prior szeretőjének, Louisnak gyáva megfutamodása.

A sors keserű fintora, hogy ezek után épp Belize lesz Cohn gondviselője, aki még a halálos ágyán is azon mesterkedik, hogy kapcsolatai révén a fertőzöttek közösségén belül is különleges előjogokat szerezzen magának. E négy szimbolikus alak, Prior, Louis, Belize és Hannah a zsidók és a keresztények, a feketék és a fehérek, a férfiak és a nők, az áldozatok és az áldozathozók egymással látszólag szembenálló, azonban egymást kiegészítő ellentétpárjainak, egyben Amerika olvasztótégelyének képviselői, akik egymást segítve és egymásba kapaszkodva haladnak az ismeretlen felé. (origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?