A fertőzést meg kell előzni

Az ételekkel kapcsolatos legfontosabb szabály: Mosd meg, hámozd meg, főzd meg, vagy felejtsd el! Az embereknek általában a 40–60 százaléka szenved nyári szabadsága alatt, vagy hazaérkezése után bélpanaszoktól, melyek a könnyű emésztési zavartól a súlyos hasmenésig terjedhetnek.

Az ételekkel kapcsolatos legfontosabb szabály: Mosd meg, hámozd meg, főzd meg, vagy felejtsd el! Az embereknek általában a 40–60 százaléka szenved nyári szabadsága alatt, vagy hazaérkezése után bélpanaszoktól, melyek a könnyű emésztési zavartól a súlyos hasmenésig terjedhetnek.

A nyári hasmenéseket, a vírusok, baktériumok és egysejtűek okozta bélfertőzéseket, a fertőző májgyulladást (hepatitis A) vagy a tífuszt étellel és vízzel terjedő fertőző betegségként tartjuk számon. Büféasztaloknál drága szállodákban is veszélyes lehet a nyers hal, a kagyló és a félig átsütött hús fogyasztása. Jégkocka, saláták, salátával díszített hidegtálak, szendvicsek ugyancsak fertőzést okozhatnak! Ahol a vezetékes víz nem iható, ott még fogmosáshoz is gyárilag palackozott vizet kell használni, figyelmeztetnek a szakértők.

A tanácsok ellenére a nyaralókat általában megkínozza a betegség könnyebb fajtája, mely 3-5 nap alatt elmúlik. Főleg akkor, ha még az utazás előtt gondolnak a veszélyre, és kiválasztják a legmegfelelőbb orvosságot. – Nem szabad elbagatellizálni a hasmenést, mert ha szövődmények lépnek fel, akár halállal is végződhet. Főleg gyermekek esetében áll fenn a dehidratáció veszélye. 1995-ben 3 millió gyermek halt bele ebbe a világon – tudatta dr. Marian Bátovský belgyógyász. A hazai gyógyszerpiacon található szerek közül a Janssen-Cilag gyógyszergyár loperamid és simetikon hatóanyagú termékének előnyeit méltatta. A szabadon megvásárolható orvosság egy napra csökkenti le a kellemetlen tüneteket, a betegek 50 százalékánál a javulás 12 órán belül, 80-90 százalékánál pedig 48 órán belül következik be. Mivel nyáron szabadabban, lazábban élünk, gyakran megfeledkezünk a legelemibb higiéniás szabályok betartásáról is. Pedig a hasmenést okozó baktérium vagy vírus igen gyorsan terjed, főleg a fertőzött széklettel, de akár az ivóvízzel is.

A betegség néhány napos lappangási idő után többszöri híg székletürítéssel, hasfájással, levertséggel, néha lázzal kezdődik, néhány nap alatt enyhül, majd megszűnik. Súlyosabb esetben tovább tart, és dehidratációhoz vezethet. Ezért nagyon fontos ismerni a szervezet kiszáradásának korai és fenyegető súlyosabb tüneteit. Enyhe kiszáradást jelez a fehér, száraz, lepedékes nyelv, a beesett szem és az erős szomjúságérzet. Később e tünetek mellett csökken a vizeletkiválasztás, kisbabáknál a bőr redőzhetővé válik. A szívműködés szapora, a légzés felgyorsul.

Elengedhetetlen az azonnali folyadék- és sópótlás. Minden hoszszabb útra vigyünk magunkkal otthonról sópótló gyógyszert, amelyet forralt vízben oldva, kellően lehűtve fogyaszthatunk. Időben alkalmazva, életveszélyes állapotokat kerülhetünk el segítségével.

Nem mindenkit fenyeget egyformán a nyári hasmenés. Erős immunrendszerű, mértékletes, óvatos emberek kevésbé fogékonyak rá. A krónikus betegek és az életkoruk miatt kevesebb szerzett immunitással rendelkező fiatalok vannak nagyobb kockázatnak kitéve. Hasonlóan nagyobb a rizikója a kötetlenebbül élőknek, a veszélyt keresőknek, a felelőtlen embereknek.

Gyógyszerszedők, figyelem! Aki savlekötő orvosságot szed, legyen nagyon óvatos, hiszen a gyomorsavnak baktériumölő hatása van, ám lekötve, nem tudja azt kifejteni. Cukorbetegek, szív-, bél-, máj- és epebetegek, szteroid tartalmú gyógyszert szedők legyenek különösen óvatosak. A betegek vigyék mindenhová magukkal kórleírásukat és gyógyszereiket, hiszen ezek alapján a helybeli orvos is könynyebben tud tájékozódni.

( Jelentős, 20–50 százalékos veszély leselkedik az utazókra Latin-Amerika, Afrika, Ázsia országaiban

( Közepes, 10–20 százalékos a veszély Dél-Európa országaiban, Izraelben, a Karib-szigeteken

( A többi országban legfeljebb 8 százalékos a fertőzés veszélye

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?