A felejtés bére

Michael Jennings (Ben Affleck) szupertehetséges mérnök, aki súlyos összegekért vállalja különböző mamutcégek számára az ellenfél technikájának feltérképezését, majd azok eredményét felhasználva még hatékonyabb árú előállítását.

Az egyetemes emberi értéket helyezi középpontbaMichael Jennings (Ben Affleck) szupertehetséges mérnök, aki súlyos összegekért vállalja különböző mamutcégek számára az ellenfél technikájának feltérképezését, majd azok eredményét felhasználva még hatékonyabb árú előállítását. A projektek után minden egyes alkalommal törölteti memóriáját, hogy még csak véletlenül se maradjon meg emlékezetében az éppen elvégzett feladat bármely részlete.

John Woo alkotása a nem is oly távoli jövőbe vezet minket, ami az 1953-as A felejtés bére című Philip K. Dick novella alapján készített adaptáció. (A legendássá vált sci-fi író történetei a többi között a Különvélemény, az Emlékmás és a Szárnyas fejvadász inspirációiként is szolgáltak.) A rendező eddigi munkásságára jellemző mesevonások aktuális művében is erőteljesen megjelennek, az alapvetően futurisztikus történetet Woo-féle csavarok távolítják még tovább a realitás talajától. Az emberi tudat és sors gépek által történő manipulációjának bűnös hatásáról regélő sci-fi írásmű morális kérdéseket feszegető oldala foglalkoztatta leginkább Woot, aki jó szokásához híven egyetemes emberi értékeket helyezett a sztori gyújtópontjába. Jennings etikai drámája mellet egy komplett love storyt is prezentál, ám A felejtés bére nem közelíti meg John Woo korábbi alkotásainak filmes értékét. A producerekkel való folyamatos harcba belefáradva lelkében egyre kevesebb meggyőződéssel gyártja látványmozijait, amit a Mission Impossible második epizódja és A fegyverek szava című gyengén sikerült produkció is érzékletesen példáz. A néhol kínosan erőltetetté váló egyéni motívumok (fehér galamb, keresztény szimbólumok) és stíluselemek üressége csak úgy üvölt a vászonról, az akciójelenetek minősége pedig csak elvétve emlékeztet Woo hongkongi mestermunkáinak időszakára. A szereposztás helyessége is megkérdőjelezhető ezúttal, hiszen már a Daredevil bemutatását követően tisztázódott, hogy Ben Affleckhez nem passzol túlságosan az akciósztár imázs, amit a színész ezúton is ezt bizonyít.

Hibái ellenére is tartogat kellemes perceket A felejtés bére, a pergő ritmusú forgatókönyv, a professzionális vágási technika és a furfangos mozaikszerű cselekménybonyolítás leköti a figyelmet egészen a befejező képsorokig. Ám amilyen könnyedén befogadható a film, épp oly könnyedén felejthető is. (mozinet)

A felejtés bére (Paycheck), színes, amerikai film, 2003, 119 perc. Rendezte: John Woo, Szereplők: Aaron Eckhart, Ben Affleck, Uma Thurman, Colm Feore, Joe Morton, Michael C. Hall, Paul Giamatti

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?