A demokrácia bölcsője, Athén

Reggel érkeztünk meg Athénba, ahonnan évezredekkel ezelőtt hódító útjára indult az emberi kultúra, mert görög föld szülte Homéroszt, Szókratészt, Euripidészt, Pheidiászt, Periklészt, hogy a nagyok közül is csak a legismertebbeket említsem.

Élményekre szomjasan szállunk be tehát a reánk várakozó autóbuszba, amely előbb takaros családi házak között kanyarog, majd pedig hosszú sugárutakon rohan, ahol elegáns üzletek hivalkodnak, míg a környező szűk utcácskákban keleties bazársorok húzódnak meg szerényen, ahol az üzletek árukészletei többnyire az utcai állványokra vannak kirakva, míg a falatozók tulajdonosai úgyszólván ellentmondást nem tűrő kiáltással invitálják be a járókelőket. A legmeglepőbb azonban az, hogy az antik és a modern épületek szinte természetesnek tűnő módon váltják, sőt kiegészítik egymást, mégpedig oly módon, hogy érvényesülni tud egy antik műemlék, vagy egy szerény bizánci kápolna.

Közben az Akropolisz tövéhez érkezünk, ahonnan a Propylaiák lépcsőin áthaladva eljutunk arra a helyre, ahol az egykori görögök a tudományok és művészetek megtestesítőjének, Pallas Athénének a pártfogását kérték. S amikor felérünk az Akropoliszra, és megcsodáljuk a Parthenón, az Erektheion és a kis Niké templom romokból összerakosgatott épületeit, úgy érezzük, hiába hordta szét az emberi kapzsiság London, Párizs, avagy München múzeumaiba az említett templomok még megmaradt műkincseit, nem vihette el az antik műalkotás és e táj harmonikus egységét, ami csakis itt, görög földön található meg. Feltehetően ez vonzza ide a világ úgyszólván minden tájának turistáit, ifjakat és öregeket egyaránt. Ugyancsak gyakorta feltűnik a szakállas ortodox pópa is, aki fényképezési szándékunkat rosszallóan utasítja vissza, bár látva csalódásunkat kissé megenyhül, s talán mintegy kárpótlásként áldását adja reánk.

Megcsodáljuk a kis akropoliszi múzeumot, majd több híres műemléket, nevezetesen az Agora teret, ahol a város mindennapi élete folyt, a monumentális Dionüszosz Színház maradványait, Zeusz templomának korinthoszi oszlopait, valamint Hadriánusz császár egykori, ma is impozáns kapuját. Ugyancsak lenyűgöző látványt nyújt a modern stadion fehér márványból készült üléseivel, s hatalmas méreteivel, amely versenyre kelhet a világ bármely sportlétesítményével. Külön fejezetet érdemel a Nemzeti Múzeum megtekintése, ahol, először is Agamemnonnak színarany maszkja néz reánk, majd az Artemiszioni Zeusz szobra, valamint a csillogó vázák ejtenek bámulatba a püloszi agyagtáblákkal együtt, hogy aztán Hégészó, a fiatalon elhunyt családanya légiesen finom síremlékének megtekintésével búcsúzzunk el a múzeumtól. A főváros két központját az Omonia és a Szyntagma teret összekötő sugárúton viszont a görög tudományos élet fellegvárait, az Akadémia, az Egyetem, valamint az Egyetemi Könyvtár épületeit csodáljuk meg.

Ugyanakkor van a fővárosnak egy másik arculata is, ezt pedig a külvárosok mutatják, lakóik főként a falvakból tömegesen ide vándorló munkanélküliek, akik szerencsét próbálni jönnek a fővárosba. Mivel más lehetőségük nemigen van, a törvényt kijátszva éjszaka építik fel vályogházaikat vagy egyszerű bódéikat, hogy legalább tető legyen a fejük felett. Ugyanakkor meglepetésként hat a kiadó lakást hirdető sok-sok tábla, ami azonban a magas bérek miatt az átlagember számára mit sem jelent. Tagadhatatlan, hogy a város peremén épülnek már aránylag korszerű munkáslakások is, ám ezekbe jelenleg még csak kevesen tudnak beköltözni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?